Stopa PDV-a od 13 posto za svježe meso, ribu, voće i povrće te pelene

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak, 2. kolovoza, u Banskim dvorima održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o poreznom rasterećenju u sklopu porezne reforme.

Izmjene poreznih zakona, koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2019. godine, su nastavak porezne reforme započete krajem 2016. godine. Prije dvije godine promjene u poreznom sustavu značile su porezno rasterećenje od 3,6 milijardi kuna, a izmjene kojima se planira krenuti iduće godine značile bi porezno rasterećenje za dodatnih 2,7 milijardi kuna.

“To bi sve trebalo omogućiti i dodatnu osobnu potrošnju i zaposlenost, investicije, prihode proračuna pa i gospodarski rast u konačnici“, istaknuo je premijer Plenković.

Prema poreznoj reformi planira se stopa PDV-a od 13 posto za svježe meso, ribu, voće i povrće te pelene.

“Kada smo analizirali troškove koje imaju hrvatske obitelji, na primjer košarica za hranu i režije, onda smo izračunali da bi ljudima s manjim primanjima niža stopa PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće, povrće i pelene postigla bolji efekt za najveći broj ljudi. To ne znači da bi odustali od smanjenja opće stope PDV-a. U ovom trenutku prmišljamo u Vladi da taj potez koji smo planirali za 1 siječanj 2019. godine napravimo 1. siječnja 2020. godine“, rekao je Plenković.

Dodao je kako se tako jednim racionalnim, razumnim postupkom nastoji postići optimalno rješenje koje pokazuje socijalnu osjetljivost i uvjeren je da će to biti dobro prihvaćeno.

Predstavljajući poreznu reformu, ministar financija Zdravko Marić je rekao kako prihodi od PDV-a za ovu godinu su predviđeni oko 50 milijardi kuna, a jedan od ciljeva je smanjiti regresivni učinak PDV-a.
Naglasio je kako makroekonomski okvir u smislu ukupnih stopa rasta ostaje nepromijenjen.

“Za ovu godinu i dalje stojimo pri stopi od 2,8 posto. Kad budemo revidirali proračun vidjet ćemo ostajemo li pri toj projekciji ili ne. Što se tiče fiskalnih projekcija, na tragu smo onoga što smo i do sada radili. Stojimo kod toga da nema potrebe ikakve korekcije u samom proračunu. Sve se izvršava u skladu s planom kako prihodna tako i rashodna strana“, rekao je ministar Marić.

Naglasio je kako je stopa smanjivanja udjela javnog duga iznadprosječna u odnosu na ostale države EU i gotovo tri puta brža od onog što se od nas zahtjeva

Što se tiče doprinosa na plaće, Vladin prijedlog je da se doprinosi za ozljede na radu i zapošljavanje ukidaju.

“Jedan dio tih oslobođenih sredstava za prvu ruku u prvom koraku da se transferira prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, odnosno sustavu zdravstva. Iz perspektive poslodavaca to znači umanjenje njihova troška, jer namet je za njih trošak s 17,2 na 16,5 to je negdje oko 0,7 postotnih bodova odnosno oko 900-tinjak kuna rasterećenja“, zaključio je Marić.