Mikro i Mali zajmovi za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), pokrenulo je financijske instrumente – Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj – u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., koji se sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Mikro i Mali zajmovi namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva, i to u sljedećim tipovima operacija:

· 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

· 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš

· 4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije

· 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima

· 4.2.2 Korištenje obnovljivih izvora energije

· 6.4.1 Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

· 8.6.1 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima

· 8.6.2 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drvav

“Oim programom našim poljoprivrednicima osiguravamo najpovoljnije kredite za njihove investicije, po znatno povoljnijim uvjetima od onih koji bankarski sektor trenutačno nudi u Hrvatskoj. Za financijske instrumente iz Programa ruralnog razvoja RH osigurali smo više od pola milijarde kuna. Proizvođačima mlijeka omogućili smo nevjerojatno nisku kamatu od svega 0,1%. Vjerujem da će ovo biti dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, prerađivačke djelatnosti ali i šumarstva”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.