Plenković: Vodimo računa da efekti porezne reforme budu najkorisniji onima čiji su prihodi najmanji

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedeljak, 30. srpnja, održalo je zadnju zajedničku sjednicu prije ljetne stanke. Na sjednici su se rezimirale sve aktivnosti koje su se odvijale u proteklih mjesec dana.

Jednoglasno je usvojena i odluka koja se odnosila na reorganizaciju i racionalizaciju aktivnosti središnjice HDZ-a čime je povećana učinkovitost bolje komunikacije sa županijskim organizacijama, funkcioniranje stranke dignuto je na veću razinu.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je i konture porezne reforme o kojoj će HDZ razgovarti u srijedu s parlamentarnom većinom. Razgovaralo se i o turističkoj sezoni te se očekuje kako će prihodi ove godine biti bolji nego prošle.

Nakon sastanka predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković nije htio komentirati smanjenje PDV-a već je rekao kako će se sve saznati u srijedu nakon razgovora s parlamentarnom većinom. No, ipak je otkrio u kojem smjeru ide porezna reforma.

“Porezna reforma ide u smjeru rasterećenja, pojednostavljenja sustava. Do sada kad se gledaju efekti porezne reforme 2017.-2018. godine rasteretili smo gospodarstvo i građane za oko 4 milijarde kuna. To rasterećenje je pridonijelo znatnom gospodarskom rastu, potrošnji. Jedan veliki broj sugrađana je imao veće prihode i to se osjetilo. Mislim da će i ova treća faza porezne reforme polučiti željene efekte“, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako neki potezi Vlade trebaju voditi računa o interesima malog čovjeka.

“Smjer jednog velikog dijela izmjene poreznih zakona usmjeren je način da ostavimo veće prihode ljudima koji dio svojih prihoda, košarice najviše troše ili za hranu ili za režije. Znamo da je PDV važan porez u smislu prihoda državnog proračuna. Također ima regresivni učinak, svi ga jednako plaćaju neovisno o prihodima i stoga vodimo računa da efekti od ove porezne reforne budu najkorisniji onima čiji su prihodi najmanji“, zaključio je Plenković.