HAKOM demantira ministra uprave: e-glasovanje moguće uvesti već danas

Most nezavisnih lista traži uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanje kako bi izlaznost na izbore bila veća i izabranim zastupnicima dala se veća legitimnost. Iako je to učinilo niz zemalja Europske unije, Estonija još 2005., ministar uprave Lovro Kuščević poručuje – to je u Hrvatskoj nemoguće još barem dvije godine, javlja N1.

Prije Mosta, o dopisnom i elektroničkom glasovanju oglasilo se Državno izborno povjerenstvo i to 10. srpnja, priopćenjem kojim je potvrdilo kako Europska unija izmjenama Akta o izboru članova Europskog parlamenta preporučuje državama članicama uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja na izborima za Europski parlament, prenosi Narod.hr.

Na posljednje parlamentarne izbore izašlo je oko 50 posto birača, na Europske 25 posto. Iz Ministarstvu uprave poručuju – iz sigurnosnih razloga za elektroničko glasovanje treba nam internet 5. generacije.

“Danas tehnološki uvjeti ne zadovoljavaju te kriterije da bi se moglo osigurati elektronsko glasovanje. Naime, u razgovoru s teleoperaterima mi smo dobili informaciju da tako nešto je moguće osigurati tek za dvije godine.”, kazao je ministar Lovro Kuščević.

Jer 5G mreža u ovom trenutku u Hrvatskoj uopće ne postoji. Plan je da se uvede do 2020., objašnjavaju u HAKOM-u.

“Elektroničko glasovanje je moguće uvesti već danas, no pitanje je koliko je sredstava za to potrebno izdvojiti”, odgovorio je Krešimir Mazor iz HAKOM-a.