‘Dubrovnik iz Sv. Jakova s dvije palme’ Josipa Trostmanna

Akademski slikar iz Dubrovnika i umjetnik izuzetna ugleda, Josip Trostmann, predstavio se sredinom srpnja s novom samostalnom izložbom ‘Dubrovnik iz Sv. Jakova s dvije palme’ u Atriju palače Sponza s trinaest slika, ulja na platnu, srednjih i većih formata u povodu 80.obljetnice života i 55. obljetnice umjetničkog rada s jedinstvenim motivom, pogledom na Grad, koji gotovo lebdi iznad plave, žute, crvene, sive…boje mora, vješto se održavajući iznad površine zahvaljujući znanju i hrabrosti kroz dinamičnu i složenu povijest, sve do današnjih dana, čuvajući bjelokosnu boju svojih zidina.

Trostmann portretira Dubrovnik u brojnim varijacijama motiva u ciklusu gdje je svaka slika posve samosvojna i posve se razlikuje od prošle i svake buduće, ponajprije kroz snažni, eruptivni koloristički izričaj.

Slikar kontinuirano istražuje mnogobrojne mogućnosti raznovrsnih kreacija omiljene teme.

Trostmannu je krajobraz sve, mnogostruka lica i naličja Grada zabilježena na njegovim mnogim platnima, pa tako i na ovoj izložbi, žive svoje paralelne živote kroz vatromete eksplozije kolora, u vlastitim svijetovima zasebnih, dominantnih boja.

Oko boje, kolorističke palete sve se vrti, motiv je stalno tu, nepromjenljiv, no ako se bolje pogleda, dodir mora s kopnom, sa zidinama, pitamo se, ne odmjerava li se katkad more s kopnom, grad s valovima?

Istodobno, jedna od karakteristika Trostmannovih slika jest i rafinirana, otmjena atmosfera koja eterično ispunjava cijeli volumen motiva, osjeća se blagost i opuštenost..

Josip Trostman autor je vrlo značajnog i koherentnog opusa u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, senzibilni kolorist iznimne snage i imaginacije.

Izložba u Atriju palače Sponza Josipa Trostmanna nesvakidašnji je događaj, prigoda za potpuni užitak, ove slike slave ljepotu ambijenta koji je na svoj specifičan i jedinstven način dočarao i oživotvorio umjetnik.

Doživjeti dubrovačke motive u Gradu na Trostmannov način također je neponovljivo.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript