Žena godine za 2018. je Gordana Buljan-Flander

U organizaciji časopisa za uspješnu ženu ‘Zaposlena’, sinoć je u zagrebačkom Hotelu Esplanade dvadeset i treću godinu za redom održan izbor za Ženu godine s ciljem promoviranja žena u njihovoj profesiji.

Odlukom stručnog žirija za “Žena godine za 2018.” izabrana je psihologinja, psihoterapeutkinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, Gordana Buljan-Flander. Tijekom svoga profesionalnoga puta dobila je mnogo priznanja i nagrada, primjerice “Zlatni grb“” Hrvatskoga psihološkog društva, Nagradu Grada Zagreba i Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta.

Za laskavu titulu bile su nominirane i znanstvenica Ivana Radačić, političarka i liječnica Biljana Borzan, članica Uprave Specijalne bolnice Sveta Katarina i predsjednica Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Jadranka Primorac te vlasnica opatijske agencije Katarina line, Katarina Hauptfeld.

Glavna urednica časopisa Zaposlena, Ana Gruden, koja je proglasila pobjednicu izbora rekla je kako je žiri kao i svake godine bio u nezavidnom položaju, jer je riječ o pet zanimljivih, izuzetno uspješnih žena u svom poslu, a titula Žena godine se dodijeljuje samo jednoj od njih.

Zahvalila je nominiranim ženama i čestitala je na njihovim profesionalnim postignućima i svemu što su napravile za afirmaciju žena u profesionalnom okruženju. Naglasila je da pet nominiranih žena su različite energije i struke, ali im je zajednička predanost, upornost i strast za onim čime se bave. Dodala je kako je pobjednica izbora Gordana Buljan-Flander svojim radom postavila standarde ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi.

“Kad sam vidjela popis nominiranih žena osjetila sam se vrlo počašćenom što sam se našla u grupi tako sjajnih, vrijednih, uspješnih žena i od srca svima čestitam. Hvala onima koji su nas nominirali, koji su naš rad prepoznali i priznali. Ovo je za mene prilika da još jednom u javnosti progovorim o tome koliko je oko nas prisutna dječja patnja, koliko često ne želimo znati da djeca pate, trebamo se zauzeti za njih, trebamo biti njihov glas, jer oni ne mogu ili ne žele o tome govoriti. Također, ovo je prilika za mene da kažem hvala članovima moga tima na snazi, predanosti u svakodnevnom radu s 17 tisuća djece i njihovih obitelji u zadnjih petnaest godina“, rekla je Gordana Buljan-Flander.

Poručila je drugim ženama da, ako žive ono što rade i ako rade ono što žive sigurno će se svaki dan osjećati nagrađenima.

Predsjednica Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova, Helena Štimac.Radin, izrazila je zadovoljstvo što manifestacija časopisa “Zaposlena” nastavlja se desetljećima i ima jednu bogatu tradiciju.

“To što ova manifestacija tako dugo traje, što afirmira niz izuzetnih žena iz različitih područja života, kulture, politike, znanosti, gospodarstva, umjetnosti govori o tome da mi još uvijek presporo napredujemo kada se radi o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova. Predugo upozoravamo koliko žene daju doprinos u profesionalnom i privatnom životu ovom društvu, a koliko malo dobivaju i rezultat toga je još uvijek nepovoljniji položaj žena u Hrvatskoj i vrlo izrazita neravnopravnost spolova“, istaknula je Helena Štimac-Radin.

Dodala je kako je Vlada Andreja Plenkovića prva u svom programu kao zaseban cilj izdvojila i navela promicanje ravnopravnosti spolova, prije svega promicanje osnaživanja žena, poboljšanje položaja žena na tržištu rada, te u političkom i javnom životu, kao i suzbijanje nasilja nad žena, vezano uz to napravila je veliki iskorak što je ratificirala Istambulsku konvenciju.

“U gradu Zagrebu nas veseli što pokazujemo veću aktivnost i potporu posebno ženama u poduzetništvu kao i poticanje njihove zainteresiranosti za pokretanje vlastitig bussinesa“, rekla zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Olivera Majić. Ustvrdila je da se još na žalost svjedoči o određenoj neravnopravnosti spolova.

“Časopis Zaposlena ovakvim događanjima nastoji senzibilizirati javnost da se ženama omogući jednak pristup šansi, a kada im se to i omogući onda one dokažu da jesu najbolje. Grad Zagreb svojim primjerom pokazuje da daje ženama šansu djelovanja u području uprave, poduzetništva tako i u politici. Možemo se pohvaliti podacima koji govore o zastupljenosti žena u gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu i zagrebačkoj Skupštini“, zaključila je Majić.