Peticija kojom se traži od trgovačkih lanaca da zauzmu stav protiv plastike

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu pokrenuo je građansku peticiju kojom traže od trgovačkih lanaca diljem Europe da zauzmu stav protiv beskorisne plastike.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, koji je tijekom lipnja proveo online anketu u kojoj se preko 96% građana izjasnilo kako je spremno zamijeniti jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivijim alternativama, smatra kako je ovo pravi trenutak da trgovački lanci prihvate želje svojih potrošača.

“Alarmantna je količina nepotrebne plastike koja se nađe u košarama kupaca prilikom odlaska u trgovinu. Bezbrojne jednokratne plastične vrećice koriste se za pakiranje voća i povrća, čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom. U peticiji pozivamo trgovačke lance da rade s nama protiv jednokratne plastike smanjujući količinu plastične ambalaže koja se koristi u trgovinama i prijevozu robe te da stupe u kontakt sa svojim dobavljačima kako bi zatražili od njih da ponude alternativu svojim klijentima kad god je to moguće. Također, pozivamo trgovačke lance da vrše pritisak na donositelje odluka u svojim zemljama, ali i u Bruxellesu kako bi se postigao dogovor o obvezujućim i konkretnim novim pravilima za smanjenje proizvodnje beskorisne plastike u Europskoj uniji”, poručuje Škrlec.

Peticiju na hrvatskom jeziku možete potpisati OVDJE.