Zelena lista: Drugi mirovinski stup kao jamstvo za kredit

U trenutku kada se u javnosti vode rasprave i daju prijedlozi o ukidanju štednje u drugom mirovinskom stupu, Zelena lista podsjeća kako je to individualna kapitalizirana štednja koja nastaje izdvajanjem 5% brutto plaće. Štednja u drugom stupu je osobna imovina na osobnom računu člana mirovinskog fonda koja se po postojećim zakonima mogu iskoristiti tek po odlasku u mirovinu, a osiguranik u svakom trenutku zna koliko ima sredstava na računu.

Zelena lista traži od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora da izmijene zakone i propise kako bi se dio imovine građana u drugom stupu mirovinskog osiguranja mogao iskoristiti kao jamstvo za podizanje kredita.

“Predlažemo da to bude maksimalno 40% ili 50% štednje te da se kod mogućih namjena kredita također uvedu kategorije potreba. Krediti bi se mogli sigurno koristiti za pomoć blokiranim građanima, plaćanja liječenja potrebitima, male investicije ili pomoć u poslovanju, pomoć u kupnji ili uređenju stanova i kuća, zatvaranju drugih kreditnih obveza, stjecanju vlasništva”, poručuje predsjednik Zelene liste, mr. sc. Nenad Matić.

Realizacija ovoga prijedloga, smatraju, pomogla bi mnogim građanima u rješavanju njihovih trenutnih problema, a potaknula bi još dodatno gospodarski rast i razvoj.

“Nekim od građana kojima se danas ne pomogne nažalost pomoć iza 65 godine neće biti potrebna jer neće imati novac za liječenje ili će se razboljeti od trenutačnih problema, a imaju osobnu imovinu koju ne mogu staviti u funkciju. Sličan slučaj je već poznat u ekonomskom svijetu i vi možete monetizirati svoje životno osiguranje i podići određeni iznos kredita temeljem uplaćene police”, tvrdi Matić.

Zelena lista očekuje protivljenje predstavnika mirovinskih fondova jer ovakav sustav u kojem upravljaju s našom imovinom bez kontrole i utjecaja od strane ulagača tj. građana, kako ističu, njima najviše odgovara.

“Politika tj. vlast mora dati nalog, a stručne službe trebaju predložiti izmjenu svih potrebnih zakonskih i podzakonskih akta kako bi se pomoglo građanima jer je to i svrha postojana Vlade Republike Hrvatske i političkih stranaka”, zaključuju.

Foto: hrvatska-danas.com