Novo cjepivo u kalendaru obveznog cijepljenja u RH?

Na prijedlog Epidemiološke službe HZJZ-a, trebalo bi se uvesti još jedno dodatno cjepivo u kalendar cijepljenja počevši od sljedeće godine.

Osim dosadašnjih cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, hepatitisa B, bolesti izazvane Haemophilusom inf. tipa B i tuberkuloze, od 1. siječnja 2019., prođe li prijedlog i potpiše li ga ministar zdravstva, djeca bi se trebala cijepiti i protiv pneumokoka.

Cjepivo koje se predlaže kao obavezno dosad je bilo predviđeno za djecu narušenog imuniteta i onu koja boluju od kroničnih bolesti. Predloženi plan cijepljenja predviđa tri doze, prva u dobi od dva mjeseca, sljedeće u četvrtom i dvanaestom mjesecu.

Epidemiološka služba HZJZ-a još nije dala službeno objašnjenje, a na njihovim web-stranicama stoji objašnjenje što su pneumokokne bolesti te dio statistike.

Prenosimo priopćenje Epidemiološkog zavoda HZJZ-a

“Cijepljenje protiv pneumokokne bolesti je prvenstveno važno da smanji rizik od invazivnih pneumokoknih bolesti (sepsa i meningitis) kod cijepljenih, zatim ostalih oblika pneumokokne bolesti (upale srednjeg uha i upale pluća). Dodatno, sustavnim cijepljenjem djece, osim što se štiti cijepljenu djecu, smanjuje se cirkulacija cjepnih serotipova pneumokoka u populaciji i time se smanjuje pobol i u osoba starijih dobnih skupina te se smanjuje mogućnost razvoja antimikrobne rezistencije kod tipova pneumokoka koji su sadržani u cjepivu.

Godišnje se u Hrvatskoj u prosjeku registrira 50.000 do 60.000 posjeta djece predškolske dobi liječniku primarne zdravstvene zaštite zbog upale srednjeg uha; 1500 do 2000 upala pluća u djece mlađe od pet godina, desetak invazivnih pneumokoknih bolesti (prvenstveno meningitis i sepae) u djece do pet godina starosti (prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, stvarni broj je nekoliko puta viši); te jedna do dvije smrti djece zbog invazivne pneumokokne bolesti (ima godina bez prijave smrti od invazivne pneumokokne bolesti).

Na temelju udjela pneumokoka u etiologiji navedenim bolestima, te procjena djelotvornosti cjepiva u sprečavanju bolesti, procjenjujemo da bi se uvođenjem sustavnog cijepljenja protiv pneumokoka godišnje spriječilo u djece mlađe od pet godina nekoliko tisuća upala srednjeg uha, 200 do 300 upala pluća, 6 meningitisa i sepsi (prema procjenama Svjetske zdravstene organizacije preko 20 invazivnih pneumokoknih bolesti), te praktički sve smrti od invazivnih pneumokoknih bolesti u djece”.

Naslovna ilustracija: Pixabay