Kolinda Grabar Kitarović: Za mene je demografska politika razvojna, a ne socijalna

U Banskim dvorima u ponedjeljak, 2. srpnja, održana je 5. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju zemlje. Sjednicom je predsjedao predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Uz članove Vijeća po prvi puta sjednici je nazočila i predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović, koja je predstavila svoje prijedloge mjera populacijske politike.

Također, na sjednici je predstavljen pregled demografskih kretanja, te do sad poduzete mjere Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao i mjere u aktivnostima pojedinih resora.

“Danas smo razmotrili mjere koje mogu ići za time da se analiziraju opcije za rad nedjeljom. To je jedna od aktivnosti na dnevnom redu Vlade kako dodatno u resoru Ministarstva zdravstva brojnim mjerama olakšati troškove mladih obitelji, zaštitu trudnica te omogućiti pitanja koja se odnose na zdravstvenu zaštitu, zdravstveno osiguranje“, rekao je nakon sjednice premijer Plenković.

Spomenuo je kako na jesen Vlada ide s novim natječajima za subvencioniranje stambenih kredita.

“Po uzoru na druge zemlje razmatramo mogućnost uvođenja obiteljske kartice koja bi omogućila razne beneficije obiteljima i manje troškove za razne usluge javne ili privatne“, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako su mjere predsjednice kompatibline s mjerama Vlade, te će se i njezin savjetnik demograf Anđelko Akrap uključiti u rad Vijeća za demografsku revitalizaciju zemlje.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je rekla kako se u preokretanju negativnih demografskih trendova može puno učiniti ne samo u sinergiji tijela državne vlasti, već i s privatnim, javnim sektorom, akademskom zajednicom i svim drugim dionicima gospodarskog, političkog, društvenog života kako bi se ostvarili uvjeti u kojima građani žele živjeti i žele se vračati u Hrvatsku. Naglasila je kako je niz mjera koje se odnose na prirodni prirast, na povećanje fertiliteta u Hrvatskoj

Predsjednica je rekla kako istraživanje javnog mijenja pokazuje kako obitelji u Hrvatskoj žele imati jedno dijete više nego što je prosjek u zemlji. Naglasila je kako je u tom smislu predložila mjere koje se odnose na kvantitativnu i kvalitativnu dimenziju brige o svakom čovjeku, o svakom dijetetu od prenatalne dobi, brige o starijima. Predsjednica je rekla kako je za nju demografska politika razvojna, a ne socijalna.

Naglasila je kako u područjima u demografsko kritičnom stanju treba omogućiti da ljudi ostaju i vraćaju se. Stoga je potrebno od prometne infrastrukture, brige države o ljudima, kvalitetno obrazovanje, digitalizacija udžbenika, e-škole, e-građani, e-uprave i profesionalizacija državne uprave koja će biti servis građanima.

“Posebno me vesele konkretne, neposredne mjere demografske, populacijske, odnosno obiteljske politike koja ide ka tome da se poveća drugi dio rodiljske naknade“, rekla je Predsjednica.