Dragan Čović promoviran u počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, akademik Dragan Čović, u utorak, 19. lipnja, promoviran je u počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu.

Počasni doktorat je dodijeljen prema odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu zbog iznimnog doprinosa jačanju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanju hrvatskog identiteta, promicanju demokratskih vrijednosti i afirmaciji hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u Europi i svijetu.

Uz članove Povjerenstva za izbor u zvanje počasnoga doktora, rektore i prorektore svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

U prigodnom govoru, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras je spomenuo bogatu akademsku karijeru u kojoj se Čović istaknuo kao nastavnik i znanstvenik te političko djelovanje u Bosni i Hecegovini, gdje je obnašao značajne dužnosti, od dopredsjednika i predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine do člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Boras je naglasio kako je Čović značajna ostvarenja postigao u političkom djelovanju,  ujedno ga povezujući sa svojim akademskim djelovanjem.

“Jedan od najznačajnijih doprinosa akademika Dragana Čovića je ulaganje svojeg političkog utjecaja u jačanje svijesti o važnosti viskog obrazovanja, posebice Sveučilišta u Mostaru i to ne samo za Bosnu i Hecegovinu nego i za cijeli hrvatski narod, povezujući u jednu cjelinu svoje političko, društveno, kulturno i znanstveno djelovanje“, rekao je Boras.

Naglasio je doprinos Čovića u osvješćivanju uloge Hrvata Bosne i Hercegovine kao nositelja europskih vrijednosti organizirajući u protekle dvije godine konferencijski ciklus s konferencijama “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti” i “Rješavanje hrvatskoga pitanja za europsku BiH”. Dodao je, da je poruka tih konferencija snažno odjeknula ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Hrvatskoj i cijeloj regiji.

“Dužnost svih nas, svih Hrvata u Republici Hrvatskoj, svih institucija Republike Hrvatske, osobito visokoškolskih institucija, napose Sveučilišta u Zagrebu je nastaviti podupirati svoje sunarodnjake u Bosni i Hercegovini u očuvanju svoje tradicije, jezika i kulture i svojeg obrazovanja te očuvanju i jačanju svijesti o zajedništvu svih zajednica u Bosni i Hercegovini, svijesti o svojoj domovini Bosni i Hecegovini, snošljivosti prema drugima te u promicanju europskih vrijednosti i vrjednota koje su još uvijek premalo vidljive u javnome društvenome prostoru Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske“, istaknuo je rektor Boras.

Akademik Dragan Čović je zahvalio na počasnom doktoratu, te je rekao kako ga prihvaća kao dar koji će moći nositi, ali i kao obvezu koja će znatno utjecati na njegov rad i osmišljavanje vremena, te će na prepoznatljiv način akademskim i političkim djelovanjem isticati najveće vrijednosti i biti posvećen čovjeku, pojedincu, ali i narodu.

“Baviti se aktivno politikom u ambijentu kakav mi imamo ne ostavlja dovoljno prostora za stručno, znanstveno i akademsko, prije svega zbog percepcije. Stoga i ovaj počasni doktorat, ovaj privilegij neka me dodatno osnaži da primarno služim čovjeku. Siguran sam da ću svoje znanje, iskustvo, svoje umne i tjelesne sposobnosti bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije“, istaknuo je Čović.

Dodao je da povijest Sveučilišta u Zagrebu kao institucije današnjim činom se prenosi na njega kao i na sve institucije koje predstavlja kako u hrvatskom narodu tako i cijeloj njegovoj domovini Bosni i Hercegovini. Čović se zahvalio svojim profesorima i Sveučilištu u Mostaru te je rekao da je ovo priznanje i za njih.

Nakon svečane promocije, predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao novinarima kako mu je bilo zadovoljstvo sudjelovati na dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću.

“Mislim da je to lijepo priznanje za njegov ukupan akademski rad i angažman kao profesora i kao političara i jedan je signal Sveučilištu u Zagrebu, ali ne samo njemu, nego je i poruka Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je Plenković.

Novi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu Dragan Čović i rektor Damir Boras nisu mogli izbjeći pitanja novinara o tome je li odluka o dodjeli počasnog doktorata politička i je li time ugrožena autonomija Sveučilišta u Zagrebu. Spomenuto je kako je zbog te odluke došlo i do vraćanja jednog počasnog doktorata.

Rektor Boras je poručio kako je vraćanje počasnoga doktorata problem onih koji su to učinili. Spomenuo je kako je Sveučilište u Zagrebu staro 350 godina i da je imalo 99 doktora znanosti, a svi nisu bili znanstvenici. Podsjetio je kako je za dodjelu počasnogy doktorata Draganu Čoviću glasalo tri četvrtine od onih koji su bili na 11. sjednici Senata, a za takvu odluku je glasalo dvije trećine članova Senata.

“Oni koji poštuju Sveučilište moraju se i odnositi tako na Sveučilištu koje živi za Hrvatsku, čija je misija pomaganje svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj, ali i narodu da bude dobro obrazovan da ostane u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, istaknuo je rektor Boras. Poručio je, neka se zapitaju oni koji govore što govore.

Čović je rekao kako nikada nije komentirao tuđe stavove.

“Svi oni koji imaju nešto o meni kazati kao osobi, kao menadžeru, inženjeru, političaru, profesoru neka najotvorenije kažu, ja ću to razumijeti. To će mi biti poticaj da gradim sebe i da budem još bolji čovjek. Sve što radim, radim u toj svoj misiji pomoći drugima“, poručio je Čović.