Zlatko Dalić: Protiv Argentine se nećemo braniti i tražiti samo bod

Nakon povratka hrvatske nogometne reprezentacije iz Kaliningrada u svoju bazu u Roschinu, hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije.

“Sretni smo zbog pobjede, ali moramo ostati čvrsto s nogama na zemlji, bez ikakve euforije. Imamo tek jednu pobjedu i sada odlučujemo sami o sebi, što smo i željeli. Od sljedeće dvije utakmice moramo dobiti jednu kako bismo prošli skupinu. U Kaliningradu smo dobili ratničku utakmicu, utakmicu na rezultat, i to me posebno veseli. Nije bilo previše ljepote, no ispunili smo cilj”, rekao je u uvodu Dalić.

Izbornik je zatim čestitao igračima.

“Najteže je bilo složiti prvu jedanaestoricu, s obzirom da imamo sjajnu momčad i svi bi htjeli igrati, no trebalo je pronaći ravnotežu. Postojalo je više opcija, a Nigerija je susret počela s četiri braniča, što nam je bila lakša opcija. Nismo imali što kalkulirati i čekati dvoboj s Argentinom, morali smo igrati napadački, tražiti okomito dodavanje u dubinu, i trebali su nam brzi igrači poput Perišića, Rebića i Kramarića, dok je borbeni Mandžukić dobio priliku u vrhu napada. Zadnja linija s Vidom i Lovrenom igrala je bez greške, a Strinić je odradio vrlo težak posao. Perišić ima kvalitetu za još više, Rebić igra u kontinuitetu te mnogo očekujem od brzih i potentnih krila. Mislim da su priprema i taktika bile dobre”, naglasio je izbornik.

Komentirao je Modrićevu poziciju na terenu.

“Modrić može igrati sve pozicije, a idealna mu je ona zadnjeg veznog s nekim u paru, ali žao mi ga je tamo trošiti, pogotovo u fazi obrane. Opet, on se s pozicije prednjeg veznog često vrati u obranu, a na zadnjem veznom imamo Badelja, Brozovića, Kovačića, Rakitića pa i Bradarića koji ga mogu zamijeniti te je Modrić ponekad potrebniji prema naprijed, da se manje troši. Protiv Nigerije tražili smo Modrićeva dodavanja u dubinu, i to je bilo dobro”, istaknuo je Zlatko Dalić.j

Spomenuo je zajedništvo momčadi.

“Govorio sam više puta da moramo disati kao momčad, da naš 23. igrač mora biti kao prvi i obrnuto, da svi moraju živjeti za momčad. Ćorluka nam je jako bitan, a bez riječi i bez pogovora je sjeo na klupu; u razgovoru s njim rekao sam da je to najbolja opcija za utakmicu. U kombinacijama je za Argentinu, no moramo pronaći optimalnu varijantu. Napravit ću analizu sa suradnicima i vidjeti što ćemo izabrati, a svaki igrač mora prihvatiti da je dio momčadi. Ne budemo li to imali, nećemo imati dobre rezultate”, rekao je izbornik ‘Vatrenih’.

Priprema za Argentinu i traženje rješenja za Messija.

“Ne možemo ga čuvati jednim igračem, on je najbolji na svijetu – na islandski je gol pucao deset puta. Nećemo se usredotočiti samo na njega, nego moramo držati kompaktni blok, ali ne smijemo zanemariti ofenzivu i sputavati ofenzivce da pokažu talent, nešto će se pitati i nas. Imali smo lijepih akcija protiv Nigerije, a protiv Argentine imat ćemo neke drugačije opcije. No, nećemo se samo braniti i tražiti bod. Messi, naravno, može sve sam, ali mi želimo pobjedom osigurati drugi krug i dat ćemo sve od sebe. Imamo svojih briga, a Argentina svojih. Argentina nije očekivala remi s Islandom, to ih je poremetilo i moraju protiv nas ući punom snagom. Na njima je pritisak, no oni s njim žive iz tjedna u tjedan. Bit će to i šahovska, taktička partija, a naša je situacija ipak nešto komotnija. Rakitić će mi ovih dana biti poput pomoćnika: pričam s igračima, prikupljam informacije i msilim da je to dobro. Igrači znaju mnogo dobrih i loših strana, Rakitić zna što Messi ne voli i sigurno će mi reći. Modrić i Kovačić reći će mi kako su se pripremali za utakmice protiv Barcelone i naći ćemo najbolju kombinaciju”, oprezan je izbornik.

Dan nakon pobjede i paralele s ’98.

“Srećom, nema ozljeda i mislim da je bila dobra odluka vratiti se odmah poslije utakmice u našu bazu, tako smo izgubili samo tu jednu noć i spavali do ručka. Prošao sam puno euforija i tragedija, znam kako je nakon pobjeda i kako nakon poraza, a sada moramo ostati mirni, staloženi i ponizni. Dobio sam brojne poruke podrške i poštovanja, pogotovo od malih ljudi, i to mi daje dodatni motiv. To je naša snaga, moramo ljudima dati sve što možemo da budu sretni, barem dok smo ovih dana u Rusiji. Svima nam je teret generacija ’98, svi zasluženo živimo u njihovoj sjeni. Nitko sretniji od mene ako ih nadmašimo, ali moramo korak po korak. Imamo sjajne igrače, sjajnu generaciju, no mnogo se toga treba poklopiti, a svi moraju dati svoj maksimum. Sve su momčadi došle spremne na SP”, zaključio je izbornik i na kraju se još jednom zahvalio sjajnim navijačima.

Foto: HNS