Predrag Štromar: Izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita pomoći će mladima

Uoči današnje sjednice Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar je predstavio Nacrt konačnog prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Ministar je pojasnio zašto se išlo u izmjene toga Zakona i što građani time dobivaju. Podsjetio je kako je prošle godine u rujnu bio veliki odaziv na natječaj, 2399 zahtjeva za subvencioniranje kredita.

“Ovo je ujedno i demografska mjera, unutrag šest, sedam mjeseci korištenja tih subvencioniranih kredita za kupnju kuće, stana ili izgradnju kuće rođeno je više od 200 djece. To je bila jednokratna mjera, a mi ne želimo da to bude jednokratna mjera. Želimo da sljedeće tri godine po izmjenama Zakona bude moguće se natjecati za subvencionirane kredite“, istaknuo je ministar.

Pojasnio je kako se izmjenama Zakona osigurava tri natječaja sljedeće tri godine koji će biti u rujnu, kako bi građani mogli planirati rješenje svog stambenog pitanja i s druge strane kako bi građevinski sektor mogao bolje i kvalitetno planirati svoje aktivnosti u izgradnji stanova i kuća u sljedeće tri godine.

Izmjena je Zakona da se produljuje rok subvencije s četiri na pet godina kako bi građani mogli duže dobivati subvenciju.

“Ako ima kredit na petnaest godina, pet godina će dobivati subvenciju za svaku ratu. Uvodimo indeks razvijenosti u Zakon kako bi priliku za rješenje svog stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenog dijela Hrvatske. Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto. Na natječaj za odabir banaka očekujemo da će te stope biti i niže. Prošle godine neke banke su nudile kamatnu stopu ispod 3 posto”, rekao je Štromar.

Dodao je kako je ovo ujedno jačanje demografskih mjera,jer se razdoblje subvencioniranja produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije.

“Namjera je dati ljudima mogućnost trajnog rješenja stambenog pitanja što je bitan čimbenik u sprječavanju procesa iseljavanja“, ustvrdio je ministar Štromar.

Do sada je provedbom Zakona odobreno i realizirano 2320 zahtjeva za subvencioniranje kredita. U 2018. godini, u ovu mjeru je uloženo 42 milijuna kuna. Ministar je podsjetio kako u prošlom natječaju su svi dobili subvenciju koji su se javili i imali adekvatnu dokumentaciju.

“Izmjene Zakona koje će biti danas usvojene na sjednici Vlade pomoći će građanima da riješe stambeno pitanje i osnuju obitelj”, zaključio je ministar.

Očekuje se kako će Zakon biti usvojen i u Hrvatskom saboru do 13. srpnja, prije ljetne stanke, kako bi se kroz ljeto proveo natječaj za banke i kako bi se početkom rujna mladi ljudi javili na natječaj za subvencionirane kredite.

Foto: mgipu.hr