Istinska Povorka ponosa Saboru predala više od 800.000 potpisa za izmjenu izbornog sustava

Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’, koja je dva tjedna prikupljala potpise za izmjenu Ustava, predala je u srijedu, 13. lipnja, Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Povorka građana cijelo je vrijeme pjevala domoljubne pjesme ‘Ružo Hrvatska’, ‘Inati se Slavonijo’, ‘Croatio iz duše te ljubim’, ‘To je tvoja zemlja’ i brojne druge mašući hrvatskim zastavama.

Podsjetimo, Prvo referendumsko pitanje odnosi se na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijska kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji s pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasovati i dopisnim i elektroničkim putem.

Drugo referendumsko pitanje odnosi se na zastupnike nacionalnih manjina i to tako da oni odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.