Najuspješnijim tvrtkama dodijeljene nagrade Zlatna bilanca

Financijska agencija (FINA) u ponedeljak, 11. lipnja, u zagrebačkom Hotelu Sheraton desetu godinu zaredom dodijelila je najuspješnijim tvrtkama nagradu Zlatna bilanca.

Najznačajnija manifestacija hrvatskoga gospodarstva tradicionalno je održana pod pokriviteljstvom Vlade RH. Svečanosti su nazočili ministar financija, Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, i ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić.

Brojne poduzetnike pozdravio je predsjednik Uprave FINA-e, Dražen Čović, koji je podsjetio da FINA dodjeljuje nagradu Zlatna bilanca od 2009, godine s ciljem promocije najuspješnijih hrvatskih poduzeća i poduzetnika, kao i poticanja svih drugih da se svojim poslovanjem približe najboljima kako bi hrvatsko gospodarstvo u cjelini bilo još uspješnije.

“Kad se osvrnemo na prethodnih devet godina , uočavamo kako je dobitnike ova nagrada poticala da nastave poslovati još uspješnije. Isto tako, nagrađeni su bili začajan poticaj i drugim poduzetnicima da i oni posluju uspješnije,kako bi se približili najboljima“, istaknuo je Čović. Zahvalio je djelatnicima FINA-e koji su u kratkom roku obradili preko 120 tisuća financijskih izvještaja za 2017. godinu. Od ukupno 12.081 poduzetnika koji su predali financijske izvještaje za 2017. godinu dobiven je uzorak od 3.785 poduzetnika koji su ušli u izbor za Zlatnu bilancu.

Nagrade su dobili najuspješnija poduzeća u 11 područja djelatnosti prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Dodijeljena je i nagrada sveukupnom pobjedniku koji uz ispunjavanje ostalih kriterija ima i najvišu ocjenu financijskog rejtinga u protekloj godinia a to je ‘HS Produkt’.

Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u 2017. godini u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dobile su ‘Sunčane šume’ d.o.o. iz Đakova. Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u 2017. godini u djelatnosti rudarstvo i vađenje dobio je ‘Kamenolom Gorjak’ d.o.o. Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u prerađivačkoj industriji dobio je ‘HS Produkt’ iz Karlovca. U djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom nagradu Zlatna bilanca ‘Termo Servis’ d.o.o. iz Zagreba, u djelatnosti opskrba vodom – uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije okoliša je dobila tvrtka ‘Spectra Media’ d.o.o. iz Zagreba. Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u građevinarstvu je dobio ‘Forset’ d.o.o. iz Splita, a Zlatnu bilancu u djelatnosti trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla ‘Bauhaus’ Zagreb, u djelatnosti prijevoza i skladištenja Zlatnu bilancu je dobio zračni prijevoznik ‘Trade Air’. Zlatnu bilancu u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja dobio je ‘Helios’ d.o.o. iz Splita. Zlatnu bilancu u djelatnosti informacije i komunikacije dobila je tvrtka ‘Inchoo’ iz Osijeka, a u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima dobitnik nagrade je ‘Zagrebinspekt’ d.o.o.

“Ova nagrada je veliki poticaj, ovo je veliko priznanje za uloženi trud. U turizmu smo pet godina, ali u poduzetničkom smislu imamo iskustvo staro 25 godina“, rekao je Davor Bokavšek iz Heliosa, čija je glavna aktivnost ranije bila proizvodnja i ugradnja tendi, zavjesa i rolo vrata, a 2014. okreću se turizmu.

U Splitu je otvoren i prvi restoran ‘Bokeria’, koji je dvije godine zaredom nominiran za najbolji restoran u Hrvatskoj, a realizacijom projekta Abokamento Hellios se uspješno aktivira i u kategoriji smještaja gostiju u luksuzno opremljenim sobama.

“U naš restoran turisti dolaze punih sedam mjeseci, od Uskrsa do kraja listopada. Imamo turiste iz SAD-a, Skandinavije, Južne Amerike, Europe, pa čak i Južne Afrike i Australije. Pružamo im isključivo mediteransku, ali i tradicionalnu hranu“, rekao je za portal Nezavisni.hr, Davor Bokavšek.

Dobitnik Zlatne bilance zračni prijevoznik ‘Trade Air’ sa sjedištem u Velikoj Gorici specijaliziran je za najmove zrakoplova drugim zrakoplovnim kompanijama, te kroz takve angažmane do sada je poslovao sa 50 zrakoplovnih kompanija u Europi, Africi i Aziji.

“Ova nagrada pokazuje da smo u strategiji poslovanja postavili pravi smjer i da to što radimo dobro radimo. Imamo flotu od tri mlazna zrakoplova i puno poslujemo izvan Hrvatske, iznajmljujemo zrakoplove za jednu izraelsku kompaniju i za Air France. Imamo trenutno 90 zaposlenih i želja nam je u budućnosti povećati kvotu zrakoplova i učvrstiti poslovanje na međunarodnom tržištu“, rekao je direktor tvrtke, Marko Cvijin.

Osim dodjele nagrade Zlatna bilanca predstavljeni su i rezultati poslovanja poduzetnika u 2017. godini.

“Financijski rezultati poslovanja poduzetnika u 2017. godini pokazuju da je u toj godini zabilježen ozbiljan rast prihoda svih poduzetnika, to je oko 120 tisuća pravnih osoba s rastom prihoda preko 9 posto. U isto vrijeme su rasli troškovi, naročito troškovi rada, povećano je zapošljavanje, oko 5 posto porast broja zaposlenih kod poduzetnika. Bruto profit je narastao nekoliko postotaka. Međutim, povećali su se gubici, prvenstveno u brodogradnji vezano za Uljanik. Tako da neto dobit poduzetnika zabilježila je pad s 24 na 22 milijardi kuna“, pojasnio je za portal Nezavisni.hr ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Dodao je kako se vidi da državna poduzeća rastu daleko sporije od privatnih, investicije su pale za 15 posto.

“U privatnom sektoru korporativne investicije rastu za 5 posto. Tako da restrukturiranje i privatizacija je sljedeći korak koji bi mogao ubrzati rast u hrvatskom korporativnom sektoru“, zaključio je Šonje.

U izjavi novinarima, ministar financija Zdravko Marić je rekao kako se intenzivno radi na sljedećem koraku administrativnog neporeznog i poreznog rasterećenja, kako bi se i treću godinu smanjili porezi u Hrvatskoj.

“Na to gledam pozitivno jer je to i smjer Vlade, da se kontrolom rashoda, svođenjem proračuna na uravnoteženu razinu i smanjenjem javnog duga stvori prostor za novi val poreznog rasterećenja koji će zahvatiti najveći broj hrvatskih građana poreznih obveznika, pa tako i poduzetnika“, rekao je Marić. Ministar je najavio i set zakona vezano uz građane s blokiranim računima, a do kraja lipnja će to ići na sjednicu Vlade, te pred Sabor kako bi se raspravilo i usvojilo do ljetne stanke.