Rusija je prijateljsko tržište na kojemu su se afirmirale mnoge hrvatske tvrtke

U povodu 50. obljetnice prijateljstva između Zagreba i Sankt Peterburga u petak, 8. lipnja, u hotelu Westin održan je poslovni doručak ruskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Tom prilikom razgovaralo se o jačanju gospodarske suradnje između dvaju prijateljskih gradova, ali i između dviju država, budući je Rusija tradiocionalno značajan gospodarski partner Hrvatskoj. Potpisan je i Sporazum o suradnji između Udruženja za podršku razvoja poduzetništva Međuregionalnog informacijsko-poslovnog centra Sankt Peterburga i Hrvatske gospodarske komore.

Na poslovnom doručku nazočili su veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Anvar Azimov, guverener Sankt Peterburga, Georgije Poltavčenko, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, predsjednik Trgovinsko industrijske komore Sankt Peterburga, Jurij Burčakov, i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović.

Ruski veleposlanik Anvar Azimov je rekao kako Rusija predstavlja tržište ogromnog potencijala, te bi željeli povećati robnu razmjenu s Hrvatskom. Istaknuo je kako 90 posto robne razmjene se odnosi na plin, a ove godine će biti rekordna dostava plina u Hrvatsku, 70 posto plina u Hrvatsku bit će iz Rusije, odnosno dvije milijarde kubičnih metara plina.

Veleposlanik je spomenuo i sankcije uvedene pod pritiskom Washingtona koje imaju negativan utjecaj i na Rusiju i na Europsku uniju. Zbog tih sankcija Europska unija gubi godišnje 200 milijardi eura, a Rusija 50 do 60 milijardi eura. Azimov smatra kako bi se Europska unija, s obzirom na ponašanje Washingtona čiji odnos prema EU nije partnerski, trebala vratiti strateškom partnerstvu s Rusijom. Naglasio je kako je svjestan da Europska unija nikada neće prihvatiti Rusiju jer je jedna od najvećih globalnih država na svijetu, što ne odgovara nekim državama članicama Europske unije. Stoga je zadatak Rusije da stvori jedinstven ekonomski prostor između Europske unije i euroazijskog prostora.

“Rusija se ne bori protiv Europske unije, želimo da ona bude naš snažan partner. Mi smo za međusobne odnose s ogromnim sustavom za koji je Rusija objektivan i bliži partner nego SAD. Rusija mora biti u jedinstvu s Europskom unijom i smatram kako će savez s Europskom unijom može doprinijeti razvoju suradnje Hrvatske i Rusije“, istaknuo je Azimov.

Spmenuo je kako Zagreb i Sankt Peterbirg vrlo stabilno razvijaju kulturne odnose, a za učvrščivanje tih odnosa u svim područjima zaslužan je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić

“Zagreb predstavlja istinsku europsku metropolu, grad koji je gospodarsko, kulturno, znanstveno, političko, administrativno središte Hrvatske. Povijest našega grada, kultura, umjetnost, ljepota, te otvorenost građana su vrijednosti koje baštinimo i dijelimo s našim prijateljima. Upravo primjer toga je Sankt Peterburg. Dijelimo mnogo toga zajedničkog i zbog toga je prijateljstvo izdržalo 50 godina i dalje će se uspješno razvijati. Drago mi je da ovi gradovi rastu, postaju bolji za život građana i atraktivniji za turiste iz cijeloga svijeta“, istaknuo je Bandić.

Predsjednik Trgovinsko industrijske komore Sankt Peterburga, Jurij Burčakov, rekao je kako je dobra suradnja njegove Komore i Hrvatske gospodarske komore, a u zadnje dvije i pol godine između predstavnika ovih Komora je održano više od deset susreta. Pretprošle godine potpisana je i suradnja između Komora za vrijeme europskog foruma.

“Promicali smo i gradili odnose unatoč preprekama. Prije krize vrijednost razmjene između Hrvatske i Ruske federacije je dosezala 3,4 milijarde dolara. Nakon krize i sankcija prošla godina je označila dugo čekanu stabilizaciju ,korak bliže prijašnjim vrijednostima“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović.

Naglasio je kako je Rusija je Hrvatskoj prijateljsko tržište, gdje su se afirmirale brojne hrvatske tvrtke u području farmaceutike, brodogradnje, poljoprivredno-prehrambene industrije, strojogradnje, graditeljstva, naftne industrije i turizma.

“Od otvorenja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi 2010. godine pružamo direktnu podršku našim tvrtkama koje posluju na ruskom tržuštu, a 2015. godine Moskvu je unatoč sankcijama posjetilo sto hrvatskih tvrtki. Ovim posjetom odlučili smo zadržiti poziciju tvrtki koje su poslovale do tada i zauzeli poziciju koja nas čeka u budućnosti“, rekao je Burilović.

Naglasio je kako je veliki potencijal te se nada da će robna razmjena ove godine preći milijardu dolara, a u roku dvije godine tri milijarde da bi se ponovno došlo do robne razmjene više od tri milijarde dolara. Najavio je kako hrvatski gospodarstvenici već idući tjedan idu u Kalinjingrad, gdje će se održati gospodarski forum, ali i prezentacija hrvatske eno-gastronomske ponude.