Jačanjem gospodarstva zemalja u razvoju, hrvatskom gospodarstvu se otvaraju nova tržišta

Hrvatska gospodarska komora i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj su u petak, 8 lipnja, organizirali konferenciju pod nazivom ‘Europski plan vanjskih ulaganja”.

Na konferenciji je predstavljen istoimeni instrument vanjske politike EU, čiji je cilj potaknuti uključivanje privatnog sektora u razvojno partnerstvo putem novih ulaganja u Afriku i europsko susjedstvo.

Sudionici konferencije su istaknuli kako Europski plan vanjskih ulaganja otvara nova tržišta europskim i hrvatskim tvrtkama, a usmjeren je na infrastrukturu, uključujući energetiku, vodu, informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, okoliš, socijalnu infrastrukturu i ljudski kapital, te financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća s naglaskom na stvaranje novih radnih mjesta.

Ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić, rekla je kako je Plan utemeljen da bi se dodatno odgovorilo na nekoliko izazova, a jedno od pitanja je pitanje migracije te se ovim Planom pruža potpora zemljama koje su suočene s migracijskom krizom i na taj način se smanjuje i ublažuje potreba stanovnika tih zemalja da odlaze prema drugim država EU. Također se njime jača suradnja s privatnim sektorom i na taj način se potiče dodatna ulaganja i gospodarske aktivnosti, a doprinijeti će i ostvarenju globalnih ciljeva, održivom razvoju utvrđeno Agendom 2030.

“Sudjelovanjem u ovom Planu, hrvatske tvrtke dobivaju priliku da uz niži rizik izađu na tržište kako našeg istočnog susjeda, ali i Afrike, osobito sjeverne Afrike gdje imamo pristup tržištu, ali postoji mogućnost i za veći angažman. Time se jača cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, širi suradnja, trgovačka razmjena, ali i Hrvatska može pridonijeti napretku zemalja u razvoju i ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja“, ustvrdila je ministrica.

Naglasila je kako su međunarodna razmjena i suradnja sastavnice vanjske politike svake razvijene države te zemljama u razvoju pomažu unaprijediti kvalitetu života stanovnika, a to podrazumijeva gospodarski i tehnološki napredak, zapošljavanje, obrazovanje, zaštitu ljudskih prava i druge oblike razvoja.

“Jačanjem gospodarstva razvijenih zemalja otvaramo mogućnost našem gospodarstvu da izađe na novo tržište i pristupi novim resursima. Naša pomoć u sprječavanju sukoba, dokidanja siromaštva i općem napretku zemlje umanjit će opasnost terorizma, ublažiti emigracijske pritiske te pridonijeti našoj sigurnosti“, tvrdi ministrica.

Dodala je da otvaranjem novih radnih mjesta u zemljama u razvoju i njima se pruža prilika da izađu iz spirale ovisnosti o pomoći drugih.

Detaljno je Plan predstavio Povjerenik Europske komisije za Međunarodnu suradnju i razvoj Republike Hrvatske Neven Mimica.

“Očekujemo da ćemo s 4 milijarde eura iz Europskog proračuna potaknuti 11 puta više ulaganja u Afriku i europsko susjedstvo, 44 milijarde eura izravnih ulaganja do 2020. mogli bi realizirati“, istaknuo je Mimica.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović, rekao je kako su hrvatske tvrtke usmjerene na suradnju s zemljama EU i bližeg susjedstva, ali postoji interes i za suradnju s trećim zemljama.

“Neke zemlje Afrike nisu nepoznate našim poduzetnicima jer su tamo već desetljećima“, rekao je Burilović.

Spomenuo je građevinske i energetske tvrtke koje su bile uključene u velikim infrastrukturnim projektima u sjevernoj Africi.

“Gledajući cijelu Afriku, Hrvatska je 2017. godine izvezla robe u vrijednosti 330 milijuna eura. Iako je to samo 2,4 posto ukupnog izvoza, ohrabruje što u odnosu na godinu prije bilježimo rast izvoza za 27 posto“ rekao je Burilović.

Smatra da potencijala za ulaganja očito postoji.

“Plan predstavlja dodatni poticaj hrvatskim poduzetnicima za ulaganja na nova treća tržišta. Hrvatsko gospodarstvo je malo, ali otvoreno. Stoga je internacionalizacija poslovanja jedan od ključnih načina jačanja konkurentnosti našeg gospodarstva“, zaključio je Burilović.