Brazilskim nogometašima zabranili molitvu

Stručni stožer brazilske nogometne reprezentacije zabranio je svojim igračima da se na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji zajednički mole na terenu, kao i u hotelu gdje su smješteni, objavio je brazilski dnevni list O Globo, a prenijela poljska Katolička informativna agencija (KAI), prenosi Bitno.net.

Kako piše KAI, odluka je donesena kako bi se izbjegle “nepotrebne napetosti u momčadi”. Pri tome, nije precizirano o kakvim napetostima se radi, ali može se pretpostaviti kako je stručni stožer mislio da bi zajednička molitva mogla biti iz nekih razloga neprihvatljiva za one u momčadi koji nisu vjernici.

Brazilski medij, međutim, naglašavaju kako je među brazilskim igračima puno kršćana – katolika i evanđeoskih kršćana raznih protestantskih zajednica. Upravo su brazilski nogometaši bili ti koji su svoju vjeru u Isusa često pokazivali vjerskim znakovljem ili majicama s prigodim napisima (prisjetimo se Kake i njegove ‘Pripadam Isusu’ majice koju je nosio ispod dresa i pokazivao kada bi dao gol).

Svjetska nogometna organizacija FIFA već nekoliko godina inzistira na tome da se nogometaši na njihovim natjecanjima suzdržavaju od deklariranja svojih vjerskih osjećaja, a to inzistiranje ponekad dovod i do apsurdnih situacija.