Ljetna akcija ‘Udomljavanje je fora’: Najmanjima je potrebna velika ljubav

Ovogodišnja ljetna akcija ‘Udomljavanje je fora’ u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a u suradnji s udrugama Noina Arka i Prijatelji životinja, vođena je sloganom ‘Najmanjima je potrebna velika ljubav’, kako bi se promovirala mogućnost privremenog udomljavanja. Akcija se provodi u subotu, 9. lipnja, do 15 sati.

Na događanju će se moći dobiti mnoštvo korisnih informacija o privremenom i trajnom udomljavanju, a neke od štićenika skloništa u Dumovcu moći će se upoznati na licu mjesta.

“Akcijom se građane poziva na privremeno udomljavanje pasa. Najmanji štićenici, tj. štenci, kao najranjivija skupina napuštenih pasa trebaju najviše ljubavi i strpljenja. Štene, baš kao i svako mlado biće, osjetljivo je, treba pomoć pri hranjenju i čišćenju te mnogo ljubavi kako bi se zdravo razvijalo, a upravo sada je doba godine kada nesavjesni građani najviše odbacuju mladunčad svojih pasa. Scenariji koji slijede su različiti – neki štenci ne dočekaju da ih građani pronađu, a oni pronađeni trebaju posebnu skrb”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Napominju, dok se ne dokine ovakva praksa, čemu treba pridonijeti i novi Zakon o zaštiti životinja, brigu o psićima preuzimaju skloništa i građani velikoga srca, no životinja je, nažalost, uvijek više nego mjesta u skloništu i onih koji su im spremni otvoriti vrata doma. Za one kojima je odgoj šteneta ipak prevelik zalogaj, preporučuje se privremeno udomljenje starijih pasa koji također spadaju u kategoriju ranjivih.

“Koga god odabrali za svojeg privremenog ili stalnog člana obitelji, bitno je znati jedno: I privremeno udomljavanje je fora”, ističu iz Udruge.

Osim privremenog udomljavanja, neka skloništa nude i opciju sponzoriranja pasa. To funkcionira na način da građani izaberu nekog od pasa u skloništu te se zauzmu za njega financijskom podrškom, izvođenjem u šetnju i traženjem udomitelja.

Pozivaju se svi da na informativnom štandu u subotu saznaju na koje sve načine mogu pomoći najbližem skloništu i njihovim četveronožnim stanovnicima te da na taj način i sami budu dio akcije ‘Udomljavanje je fora’.

” Nemojte kupovati živa bića jer ljubav se ne kupuje”, zaključuju u udruzi.

Više informacija pozražite na stranicama prijatelji-zivotinja.hr.