Robert Kohorst: LNG terminal je važan projekt za stabilnost regije

Američka gospodarska komora u srijedu, 6. lipnja, u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirala je poslovni ručak.

Tom prigodom veleposlanik SAD-a, Robert Kohorst, iznio je poslovnim ljudima, članovima Komore svoj pogled za poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj. Poduzetnicima je dao niz savjeta s obzirom da i sam dolazi iz poslovnog svijeta. U izjavi novinarima je rekao kako će hrvatska ekonomija profitirati ako porezi budu niži i ako bude partnerstvo između kompanija i Vlade. Naglasio je kako je Hrvatska važan partner SAD-u kroz NATO. Govoreći o LNG terminalu, smatra kako je to projekt koji će donijeti stabilnost i sigurnost cijeloj regiji.

Poslovnom ručku nazočili su i osobe iz političkog života. Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, Domagoj Ivan Milošević je rekao kako je SAD kao politički i ekonomski partner Hrvatskoj vrlo poželjan ulagač, a u Hrvatskoj posluju već mnoge američke tvrtke.

“Američke tvrtke kao i svi strani ulagači ne donose samo kapital nego i znanje i vještine kojoj je Hrvatskoj potrebno, a kada se govori o industrijskim investicijama, proizvodnim investicijama otvaraju i svjetsko tržište. Naime, imati ulaganje u industriju je iznimno važno, ali početak svega su kupci. Većina stranih ulagača, gleda na neki način što više kupaca ‘pokriti’ jer nitko neće uložiti milijardu eura u neku proizvodnju na tržištu od 4 milijuna stanovnika. Hrvatska ima velike prednosti s obzirom na strateški položaj i to treba iskoristiti, jedina je europska zemlja koja je podunavska i mediteranska“, rekao je Milošević.

Izrazio je nadu da će se u što skorije vrijeme riješiti problem dvostrukog oporezivanja jer je to jedna od prepreka za povećanje američkih ulaganja u Hrvatsku. Spomenuo je kako je Zagreb privlačan za život mnogim Amerikancima koji dolaze poslovati u Hrvatskoj.

“Zagreb je administrativno i korporativno središte Hrvatske. Američki ‘General electronics’ ima svoje pogone pored Karlovca jer je uobičajeno da je industrija na rubnim dijelovima grada i u Europi. Nadam se kako ćemo potaknuti američke ulagače da investiraju u Slavoniju, gdje nedostaje radnih mjesta, pogotovo u industriji“, istaknuo je Milošević.