Za projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji 14 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, boravio je 5. lipnja u Gornjoj Stubici, gdje je županu, gradonačelnicima i načelnicima Krapinsko-zagorske županije uručio ugovore o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, ugovore o sufinanciranju izrade prostornih planova te odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći za sanaciju klizišta na područje te županije.

U Hotelu Puntar u Gornjoj Stubici, ugovore o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora preuzeli su župan i gradonačelnici Donje Stubice i Pregrade. Energetska obnova zgrada sufinancira se u sklopu Poziva Ministarstva za energetska obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o pet projekata ukupne vrijednosti preko 17,5 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 10,3 milijuna kuna.

Energetski će se obnavljati zgrada Društvenog doma Pustodol, OŠ Matije Gubca u Gornjoj Stubici, D.D. Donji Matenci, OŠ Josipa Broza u Kumrovcu te Upravna zgrada Grada Pregrade.

Ministar Štromar uručio je i 15 odluka o sufinanciranju projekata sanacije klizišta. Odluke se dodjeljuju na temelju Javnog poziva Ministarstva od 26. veljače 2018. godine koji je raspisan radi sanacije i sprječavanja štetnih posljedica klizišta na području cijele Republike Hrvatske. Ovim odlukama bespovratno će se dodijeliti preko 3,5 milijuna kuna.

Ovo su ujedno i prvi ugovori potpisani u sklopu navedenog poziva Ministarstva, a u 2018. godini financirat će se ukupno 37 projekata sanacije klizišta, za što je u Državnom proračunu predviđeno 10 milijuna kuna.