Supruga Furija Radina 14 godina vodi Vladin ured

Andrej Plenković je dosada bio prilično otvoren političkoj trgovini, piše Narod.hr, počevši od neprirodnog koaliranja s Hrvatskom narodnom strankom, u želji da vlast ne propadne, a politička stabilnost opstane.

Tako Vladu premijera Plenkovića čine HDZ-HNS-SDSS-HSLS-HDS-manjinci-Tomislav Saucha i nekoliko onih koji će biti spremni dati povjerenje Vladi da bi izbjegli izbore, podsjeća ranije navedeni portal, koji u nastavku navodi riječi povjesničarke Andree Feldman.

“Uzmimo Furija Radina, koji se usuđuje i danas ucjenjivati premijera, da neće podržati Vladu ako ne napravi ovo ili ono. Rijetko tko je problematizirao vezu između činjenice da je od 2004. godine supruga zastupnika Furija Radina, inače ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, dakle dužnosnica u Vladi, koju on uredno podržava. Možemo postaviti pitanje, radi li se tu o sukobu interesa obitelji Radin? Takvo što rješava promjena izbornog sustava.”

Supruga Furija Radina; Helena Štimac Radin diplomirala je sociologiju i filozofiju 1986. godine, a već je od 1990. zaposlena na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu gdje ostaje do 2004. godine kada postaje predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH nakon čega 2012. godine postaje ravnateljicom istog Ureda što je i dan danas.

Zanimljivost je veća, skreće pozornost portal Narod.hr, kako je Helena Štimac Radin prva i, za sada, jedina ravnateljica tog Ureda, od njegovog osnivanja 2004. godine temeljem Zakon o ravnopravnosti spolova.

Mandat ravnateljica traje 4 godina. Na prvi i drugi mandat birana je za vrijeme premijera Ive Sanadera, a na treći za vrijeme Zorana Milanovića. Četvrti mandat joj je dao premijer Plenković prije 2 mjeseca, podsjeća Narod.hr.