‘Narod odlučuje’: Političke kaste čine sve kako bi se zaustavio regularan referendum

Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ u utorak je na konferenciji za novinare upozorila na manipulaciju politike kako se ne bi održao referendum o promjeni izbornog zakona, za čije je pokretanje prikupljen dovoljan broj potpisa građana Hrvatske.

Koordinator građanske inicijative ‘Narod odlučuje’, Zvonimir Troskot, rekao je kako je činjenica da je građanska inicijativa posljednjih dana od objave brojki prikupljenih potpisa građana koji su izrazili svoju volju za referendum izložena neistinama i insinuacijama od strane nekih ministara, pa i samog predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića.

“Najoštrije osuđujemo i odbacujemo laži koje su izgovorene po pitanju da smo prikupljali potpise nakon datuma zatvaranja prikupljana potpisa, što je bila ponoć, 27 svibnja. Riječ je o političkom spinu za čije je plasiranje prvi zadatak dobio ministar uprave Lovro Kuščević, koji je to javno plasirao u emisiji ‘Otvoreno’ Hrvatske televizije. Zapravo, radi se o očajnom načinu obezvrijeđivanja volje građana da se izjasne po pitanju referenduma, što je ispod razine profesionalizma, miroljubivosti i odgovornosti koju bi jedan ministar trebao imati“, istaknuo je Troskot.

Dodao je kako su referendumski prijedlozi koje je inicijativa dala unijeli strah u kosti onim političarima i političkim strankama koji znaju da iza njihovih mandata ne stoji politička volja građana već političko beskičmenjaštvo i klijentelizam.

“Svjedoci smo brojnih manipulacija od strane političkih kasti koje čine apsolutno sve kako bi zaustavile ovaj regularan referndum i očekujemo od Vlade i Hrvatskoga sabora da raspišu referndum do rujna 2018. godine. Kako bi smo minimalizirali rizik manipulacije zatražit ćemo da naši promatrači budu prisutni prilikom prebrojavanja glasova“, ustvrdio je Troskot.

Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ pozvala je Ustavni sud da ne podlegne pritiscima od strane političkih kasti u donošenju odluka, da donesu ustavnopravnu, a ne političku odluku.

“Da je naša zabrinutost opravdana govori činjenica da je Ustavni sud 2014. godine potvrdio izjavu Arsena Bauka da je u Hrvatskoj 4,1 milijun birača, a par mjeseci kasnije na izborima je bilo 3,7 milijuna birača koliko je i danas“, rekao je Troskot.

Naglasio je kako se na Ustavni sud vrše pritisci od strane premijera Vlade, Andreja Plenkovića, od strane HDZ-a i SDP-a, a kako je rekao činjenica je da se ustavni suci biraju suglasjem između SDP-a i HDZ-a.

“Htjeli bismo zaštiti dignitet Ustavnog suda od pritisaka i zaštiti referendum, prikupljene potpise građana Hrvatske te izvijestiti javnost da su naši referndumski prijedlozi u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, zakonima i u skladu s napucima Venecijanske konvencije“, zaključio je Troskot.

Marija Burazer iz građanske inicijative ‘Narod odlučuje’ upozorila je na pozive građana koje inicijativa prima, a koji su zabrinuti da će politika učiniti sve da do referenduma ne dođe. Apelirala je na Ministarstvo uprave da se, nakon što zaprimi potpise 13. lipnja, očituje o broju prikupljenih potpisa i uputi ih u Hrvatski sabor.

“Apeliramo i na Sabor da u što kraćem roku na ustavnost Ustavnom sudu uputi naša referendumska pitanja kako bi se raspisao Referndum u rujnu i tako da otklonimo sve mogućnosti zabrinutosti građana da politika ekskivira volju birača i hrvatskih građana“, poručila je Burazer.