Prenosimo prve postupke papina biskupa za Međugorje

Međugorje ne skriva oduševljenje nakon odluke pape Franje o imenovanju mons. Henryka Hosera, umirovljenog biskupa Varšave i Praga, apostolskim vizitatorom ‘s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme’, što se može osjetiti na svakom koraku u Međugorju, piše Večernji.hr.

Taj portal navodi kako u Međugorju očekuju da bi, upravo s punomoći Svete Stolice, mons. Hoser mogao napraviti puno i na poboljšanju mjesne infrastrukture jer su prilazne ceste u katastrofalnom stanju, kao i opskrba električnom energijom, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada često nestaje električne energije zbog rada velikog broja klimatizacijskih uređaja.

Premda mons. Hoser neće ulaziti u pitanje ukazanja, on će se sigurno susretati i s vidiocima, a to je potrebno jer su vidioci, na neki način, godinama prepušteni sami sebi i osjeća se velika potreba za njihovim uključivanjem u rad s hodočasnicima, što im dosad nije bilo omogućeno.

Službeno omogućeni posjeti svećenika

Međugorju Mons. Hoser ukinut će svećenicima zabranu organiziranja hodočašća u Međugorje, zbog koje su mogli biti samo u duhovnoj pratnji hodočasnika, ali ne i organizatori, poput hrvatskih svećenika

Nadogradnja svetišta kod vanjskog oltara

Već dulje vrijeme govori se o potrebi natkrivanja dijela svetišta kod vanjskog oltara i izgradnje kapelice za 24-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentnom, što će sada biti moguće.

Svećenike se šalje u trajne misije u Međugorje

Franjevci ne mogu opslužiti golemi broj hodočasnika koji pristiže, pa će mons. Hoser biskupskim konferencijama uputiti dopis da pošalju svoje svećenike u trajne misije u međugorsko svetište.

Popravak mjesne infrastrukture

Prilazne ceste u katastrofalnom su stanju, a električna mreža često puca u ljetnim mjesecima, pa se očekuje da bi mons. Hoser to mogao riješiti s državnim i županijskim vlastima.

Rad s vidiocima i njihov rad s hodočasnicima

Premda je misija mons. Hosera izrazito pastoralne naravi, on će se susretati i s vidiocima i poraditi na njihovom cjelovitijem i organiziranijem uključivanju u rad s hodočasnicima.