Milijuni za nova vozila, Božinović se hvali standardima ’21. stoljeća’

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu u ponedjeljak, 4. lipnja, održana je svečana primopredaja 78 vozila nabavljenih iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Objedinjenu javnu nabavu za 2016. i 2017. godinu proveo je Središnji državni ured za javnu nabavu, a vrijednost vozila je oko 29 milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Radi se o 26 osobnih vozila tzv. presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida i 30 motocikala za prometnu policiju te Mobilnu jedinicu prometne policije. Nabavom je obuhvaćeno i pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji te dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, koji je predao ključeve novih vozila policijskim službenicima, poručio je kako ovom primopredajom hrvatska policija krupnim koracima ‘hvata’ standarde 21. stoljeća.

“Kada govorimo o presretačima, važno je da oni već u prvoj godini korištenja isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila nego i održavanja. Na jednu kunu za vrijeme eksploatacije svaki od njih zaradi 4,3 kune. Međutim poanta je da se kontrolira brzina koja je jedna od najvećih razloga nesreća na našim cestama, a i sama njihova nazočnost djeluje preventivno na vozače”, izjavio je ministar Božinović, dodavši kako je cilj smanjiti broj prometnih nesreća.