Andrej Plenković: Ako procijenim da suradnici nisu na tragu politike, tražim nova rješenja

HDZ je u ponedeljak održao sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke na kojoj su razriješeni dužnosti politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier i međunarodni tajnik HDZ-a, Miro Kovač.

Za novog političkog tajnika stranke izabran je ministar uprave Lovro Kuščević, a za međunarodnog tajnika ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Odluka o razrješenju dosadašnjeg političkog tajnika i međunarodnog tajnika stranke donesena je jednoglasno, a suzdržani su bili Ivana Maletić, akademik Ivica Kostović i Domagoj Ivan Milošević.

Također, Klubu zastupnika HDZ-a za novog potpredsjednika Kluba predložen je Ante Sanader, a Sunčana Glavak će uz dužnost saborske zastupnice obnašati i dužnost savjetnice predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića.

Na upit novinara zašto su Kovač i Stier razriješeni svojih dužnosti, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao kako je u politici jedno načelo najvažnije, to je povjerenje, te se nakon dvije godine zahvalio na suradnji Davoru Ivu Stieru.

“On je napustio Vladu prije godinu dana protiv moje volje. Ta suradnja nije bila konstruktivna i intenzivna kao prije godinu dana, a što se tiče međunarodnog tajnika Kovača procijenio sam da ne postoji dovoljan stupanj povjerenja između mene i Kovača. Obojica će i dalje biti saborski zastupnici i dalje u HDZ-u, te će svojom kvalitetom doprinijeti stranci“, rekao je Plenković

Odgovarajući na pitanje novinara čime je konkretno nezadovoljan u radu tajnika, Plenković je pojasnio kako stranka funkcionira kao jedna organizacija koja ima svoje zakonitosti i određene funkcije ukoliko on procijeni da suradnici na terenu i s drugim političkim partnerima nisu na tragu politike, vodstva stranke i njega kao predsjednika stranke onda traži druga rješenja

Osvrnuo se i na kritike predsjednice Republike na račun Vlade, te je rekao kako ju je njegova Vlada i stranka u nekoliko navrata podržala u njezinim naporima i nastojanjima.

“Osobno sa strane Vlade gledajući dinamiku odnosa uvijek smo stavljali u funkciju interesa države i dobrobita ljudi i vrata suradnje su uvijek otvorena“, istaknuo je Plenković .Dodao je kako je nebrojeno puta katao kada predsjednica donose odluku što kani raditi na idućim predsjedničkim izborima HDZ će odlučiti o podršci njezinoj kandidaturi za drugi predsjednički mandat.

Na upit novinarke je li ministar branitelja Tomo Medved treba dati ostavu i je li se radilo o prijetnjama novinaru Indexa, Pklenković je odgovorio kako je ministar Medved objasnio svoje viđenje te komunikacije.

“On tvrdi da nije bilo prijetnje. Poznavajući ministra ne vjerujem da bi on prijetio bilo kome, a pogotovo ne novinarima. Više puta smo na sjednici Vlade rekli da stojimo iza slobode medija, rada novinara, profesionalnosti i mogućnosti kritike“, odgovorio je Plenković.