Plenković: Raspravit ću s Predsjednicom ono što je bitno sa sigurnosnog aspekta za Hrvatsku

Nakon smjene Martine Dalić, HDZ je u ponedjeljak, 21. svibnja, na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke odlučio da Hrvatskom saboru predloži imenovanje Darka Horvata za novog minstra gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Uz obnašanje funkcije ministra poljoprivrede, Tomislav Tolušić preuzeo bi funkciju potpredsjednika Vlade za koordinaciju svih aspekata koji se odnose na gospodarstvo i strukturne reforme.
Na sjednici se raspravljalo i o pripremama za održavanje Izvještajnog sabora HDZ-a u subotu, 26. svibnja, na kojem će se usvojiti moderan Statut stranke.

Na upit novinara je li na sjednici bilo riječi o Aferi Hotmail, zbog koje je smijenjena Martina Dalić, predsjednik HDZ-a i premijer Vlade Andrej Plenković je odgovorio kako je izvjestio članove o svim političkim zbivanjima što se dogodilo prošli tjedan.

“Najbitnije je da smo spriječili gospodarsku i financijsku katastrofu zemlje. Rekao sam i prošli tjedan, trebali bi vratiti fokus na ono dobro što je Zakon o izvanrednoj upravi donio. Ako je bilo određenih poteškoća u smislu brzine donošenja Zakona, u kasnijoj provedbi sve što može baciti sjenu na ovaj izuzetno dobar proces treba vidjeti, rasvijetliti i ispraviti. Dobro je da javnost zna da neka mimimalna vremenska procedura za pripremu zakona je šest mjeseci. Imali smo svega nekoliko tjedana. Vidimo da se zaboravlja kompletna optika blokade računa Agrokora, ono što su radili neki dobavljači, Porezna uprava, kriza koja je tada nastupila. Mislim da smo u datim okolnostima u dobroj vjeri, uključivši sve involvirane učinili maksimalno dobro i kad gledam proces uvjeren sam da će završit unutar zakonskog roka i da će ukupni efekti biti pozitivni“, istaknuo je Plenković.

Što se tiče očekivanja od sastanka s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović vezano za Aferu Hotmail, na upit novinarke portala Nezavisni hr odgovorio je kako su sinoć njih dvoje već sinoć razgovarali o brojnim temama, dogovorili sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost za ponedjeljak, 28. svibnja, na kojem će biti nekoliko tema i raspravit će ono što je bitno sa sigurnosnog aspekta za Hrvatsku.

Što se tiče izbora Darka Horvata za novog ministra naglasio je kako je težio rješenju koje je brzo i učinkovito, a Horvat ima i iskustva kao bivši ministar poduzetništva i obrta, bio je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i ravnatelj uprava. Plenković je tako odbacio neke špekulacije da bi Ivana Maletić mogla biti nova ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Darko Horvat je rekao kako je puno izazova pred njim očekuje da se u resoru gospodarstva neki problemi počnu riješavati uključujući i Agrokor. Naglasio je kako će se i suradnici isklistalizirati u sljedećih desetak dana i želi se detaljno, jedno kratko vrijeme upoznati s situacijom u Ministarstvu, a nakon toga će se s premijerom Plenkovićem poduzeti prvi koraci i siguran je da će biti rezultata.

Na upit novinara o otkupu INA-e, rekao je kako u ovom trenutku ne želi špekulirati o tome, niti bilo kojem drugom konkretnom problemu.

“Treba zauzeti s koalicijskim partnerima jedinstven stav, a siguran sam da ćemo ga možda imati u sljedeća dva tjedna“, poručio je Horvat.