Korisni savjeti kako preživjeti nuklearnu apokalipsu

Jeste li razmišljali kako preživjeti u slučaju da užarene glave globalne politike zaista pređu granicu, pa zarate do te mjere da iskoriste nuklearni arsenal?

Ne želimo ništa prepustiti slučaju, stoga donosimo nekoliko korisnih savjeta koji mogu biti spasonosni u slučaju nuklearne apokalipse.

Budite u toku s najnovijim vijestima – redovno pratite dnevne informativne emisije, uključujući udarne termine vijesti. Nuklearni napad vjerojatno neće doći nenajavljen.

Razmislite o evakuaciji – ukoliko se nalazite u gradu koji bi mogao biti meta napada, razmislite o evakuaciji. U slučaju nuklearnog rata, moguće točke napada su lokacije političkih vlasti, vojne baze, teretne i zračne luke. U slučaju totalnoga rata, vjerojatna meta su industrijska i prometna postrojenja, te gradovi s višemilijunskim stanovništvom.

Imajte spreman plan – u slučaju nuklearnoga napada, najmanje 48 sati ne smijete izlaziti na otvoreno. Trebate već danas pripremiti sve što vam je neophodno za život, a te zalihe skladištiti na primjerenome mjestu.

Osigurajte dovoljnu količinu nepokvarljive hrane – konzerviranu hranu, špinat, grah, šećer, med, zobene pahuljice, tjesteninu, mlijeko u prahu, sušeno voće i povrće (mogu trajati godinama i sadrže puno kalorija).

Svakako osigurajte dovoljne zaliha vode – idealno je četiri litre po osobi na dnevnoj bazi. Vodu držite u plastičnim spremnicima prikladnim za držanje pitke vode.

Nabavite uređaje za komunikaciju – što ste informiraniji, šanse za preživljavanjem su veće. Iako je upitno hoće li mobilna mreža ostati aktivna, osim radio prijemnika računajte i na mobilne uređaje.

Pribora za prvu pomoć i lijekovi – potrebna vam je najmanje jedna standardna kutija prve pomoći, sa sterilnim zavojima, antibakterijska mast, gumene rukavice, škare, pinceta, termometar i pokrivači. Naučite kako se koristi i pruža prva pomoć. Osigurajte dovoljnu količinu lijekova.

Ostala oprema – bilo bi korisno imati baterijsku svjetiljku i dovoljnu zalihu baterija za nju i radio, maske za prašinu, plastičnu foliju, vreće za smeće, vlažne maramice … Ne zaboravite isključiti plin.