Zadruge i OPG-ovi omogućuju hrvatskim braniteljima uključivanje u svijet rada

Ministarstvo hrvatskih branitelja od 17. do 19. svibnja na Zagrebačkom velesajmu organizirao je Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata zakonski okvir i EU projekti.

Simpozij je organiziran u šest panela na kojima su se sudionici osvrnuli na način primjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, pitanja vezana uz hrvatske branitelje od statusnih do zdravstvenih, mogućnosti koje pružaju EU fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata do 2020. godine, ali i nove mogućnosti do 2030. godine, dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga hrvatskih branitelja.

U skopu trodnevnog simpozija u subotu, 19. svibnja, održan je panel na temu Mogućnosti korištenja mjera za zapošljavanje hrvatskih branitelja i mjera za zadruge i OPG-ove hrvatskih branitelja. Na panelu je Ministarstvo poljoprivrede prezenitiralo Program ruralnog razvoja s osvrtom na Mjeru 4, a Ministarstvo hrvatskih branitelja Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje 2018-2020. Također, trgovački lanac Pevec i tvrtka Podravka su prezentirali potpisane Sporazume o suradnji u plasmanu i otkupu proizvoda zadruga hrvatskih branitelja.

Što se tiče Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivede, unutar Mjere 4 iz ovog Programa do sada su dodijeljena sredstva za 17 zadruga u 13 županija. Ukupan iznos potpore je viši od 58 milijuna kuna. Od tih 17 zadruga, sredstva je dobilo 6 braniteljskih zadruga u iznosu većem od 22 milijuna kuna.

Marijana Tkalec iz Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje 2018-2020., koji je donesen na sjednici Vlade u Splitu, 4 svibnja.

Programom se želi smanjiti nezaposlenost ciljane skupine, poboljšati pristup tržištu rada i prilagodljivost tržišta rada putem stjecanja novih znanja i vještina Do sada su ovim Programom bili obuhvaćeni nezaposleni hrvatski branitelji i nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih branitelja, a ove godine je proširena ciljana skupina, te je Program obuhvatio djecu dragovoljaca i hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Novina je Programa što su povećani iznosi iz pojedinih mjera. Uvedena je i nova mjera namijenjena zadrugama, ali i bivšim korisnicima samozapošljavanja i po prvi puta će se mjere financirati sredstvima EU.

“Pet je mjera koje čine osnovu provedbe programa. To su mjera poticanja obrazovanja, potpora za samozapošljavanje, potpora za novo zapošljavanje, potpora radu zadruga hrvatskih branitelja i potpora za proširenje postojeće djelatnosti“, istaknula je Marijana Tkalec iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je zadovoljstvo održanim Simpozijem jer smatra kako je to jedan od modela dobivanja informacija. Dodao je kako iznimno zadovoljan što su potpisani ugovori s tvrtkom Podravka i trgovačkim lancem Pevec.

“Od programa osposobljavanja, prekvalifikacije, programa potpore zapošljavanja, preko plasmana i mogućnosti prodaje proizvoda hrvatskih branitelja zaokružili smo proces. Nastavljamo i dalje s drugim društvima koji imaju mogućnost plasmana proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-a te kao Ministarstvo kroz normativni segment, organizacijski segment u potpunosti stojimo na raspolaganju braniteljskim zadrugama i OPG-ovima. Cjelokupni proces, od mjera kojima financiramo osposobljavanje, prekvalifikaciju, preko mjera potpore za osnivanje, pokretanje proizvodnje i osiguranja mogućnosti plasmana proizvoda mora biti zaokružen, u tom smislu smo poduzeli niz radnji i nastavit ćemo s time”, istaknuo je ministar Medved.

Zahvalio je Podravci i Pevecu na potpisivanju Sporazuma te je rekao kako će i svaka braniteljska zadruga potpisati ugovor o plasmanu svojih proizvoda i na taj način dati doprinos gospodarskom razvoju, a posebno psihosocijalnom osnaživanju hrvatskih branitelja i uključivanje na tržište, odnosno svijet rada.

Sporazum s trgovačkim lancem Pevec Ministarstvo je potpisalo 14. svibnja, te se očekuje kako će se proizvodi hrvatskih branitelja vrlo brzo naći na policama ovoga trgovačkoga lanca, a radi se o neprehrambenim proizvodima.

“Izuzetno smo ponosni i čast nam je da možemo pružiti priliku hrvatskim braniteljima da svoje proizvode stave na naše police. Kao prvi hrvatski trgovački lanac imamo obvezu, a to bi trebali imati i drugi trgovački lanci i pravne osobe, da pomognemo ljudima koji su nesebično žrtvovali svoje zdravlje kad je bilo najpotrebnije za ovu državu”, rekao je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevec.

Dodao je kako Pevec ima 70 tisuća artikala na svojim policama. Naglasio je kako će trgovački lanac radije kupiti proizvode od hrvatskih branitelja, nego iz drugih zemalja. Pozvao je sve braniteljske zadruge da se jave trgovačkom lancu.

“Naša vizija je da svako hrvatsko domaćinstvo ima barem jedan proizvod proizveden u braniteljskim zadrugama, a koji će biti prodan putem našeg trgovačkog lanca”, zaključio je Lovrinčević.

Direktor nabave primarnih sirovina u Podravci Zlatko Đelekovčan je rekao kako je sporazum s Ministarstvom potpisan prošle godine i ovo je prva godina njegove realizacije. Ugovoren je otkup povrća, voća, ratarskih kultura.

“Iznimno smo zadovoljni odazivom hrvatskih branitelja i već u prvoj godini naše suradnje imamo podatak da 8 posto ukupnih primarnih sirovina Podravka dobavlja od braniteljske populacije, bilo braniteljskih zadruga, OPG-a ili malih poljoprivrednika. Dolaskom nove Uprave Podravke definirana je i nova Strategija u nabavi primarnih sirovina, gdje je zaključeno da ćemo tri do pet godina primarne sirovine, a to su prvenstveno žitarice, voće i povrće dobavljati s hrvatskih polja“, istaknuo je Đelekovčan.

Upravitelj braniteljske socijalne zadruge Darđanka iz Baranje, Renato Kovač je rekao da zadruga ima 14 članova, a od toga je 10 hrvatskih branitelja.

“Bavimo se proizvodnjom voća, imamo 13 hektara voćnjaka plavih šljiva, sušaru za voće, destileriju i pogon za proizvodnju drvenih paleta od otpadnog drveta što je ekološki proizvod. Većinu proizvoda plasiramo u Podravku. S tom tvrtkom odlično surađujemo već 10 godina, a plasiramo Podravci plavu šljivu za proizvodnju pekmeza. Želja nam je da se posvetimo psihološkom osnaživanju branitelja i pokrenemo nove projekte, u suradnji s općinom Darda idemo u izgradnju stacionarnog doma za branitelje koji nemaju obitelj“, istaknuo je Kovač.

Upravitelj braniteljske socijalno radne zadruge Pauk-Čeka iz Imotskog Željko Tomac je rekao da zadruga ima 13 članova i svi su hrvatski branitelji. Zadruga se bavi uzgojem divljeg zeca za lovni turizam, uzgojem kokoši, pčelarstvom, te uzgojem malih količina smilja. Svoje proizvode kao što su med i jaja plasiraju po trgovinama kao i hotelijerima. Surađuju s dva trgovačka lanca i ribarnicom Brač u Splitu.

“Rad u zadruzi nama koji smo prošli rat, ratne strahote, to je spasilo život. Rad je najbolji lijek za hrvatske branitelje“, poručio je Tomac.

Predsjednik županijske zajednice udruga HVIDR-a Osječko-baranjske županije Damir Varaždinac je istaknuo kako se masovno osnivaju braniteljske zadruge, gdje se korištenjem mjera želi zaposliti hrvatske branitelje.

“Kroz te mjere pokušavamo zaposliti djecu branitelja i djecu poginulih branitelja. Pokušavamo animirati dragovoljce koji su na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje da se uključe u te zadruge, pokušavamo aktivirati radno sposobne ljude da ne traže socijalnu pomoć i da se aktivno uključe u mjere koje propisuje Ministarstvo“, istaknuo je Varaždinac.

Naglasio je kako na području županije je oko 6 braniteljskih zadruga koje vrlo uspješno proizvode, a čak su i nagrađene te se osnivaju i nove braniteljske zadruge koje se bave od poljoprivrede, građevine, prehrambenim proizvodima, uslužnim djelatnostima.

“Imamo zadrugu koja se bavi uzgojem autohtone crne svinje s Kinezima smo sklopili sporazum i plasiramo sirovinu, a htjeli bismo i finalni proizvod, poput kobasica, kulena te za to čekamo potporu Ministarstva. Od poljoprivrednih zadruga Podravka otkupljuje proizvode, rajčicu, papriku, krastavac i ta suradnja traje već 10 godina. Nova prilika je Pevec. Godinama su branitelji s proizvodima išli po sajmovima, a sada će ih moći plasirati i u ovom trgovačkom lancu. Primjerice u osječkom prigradskom naselju Brijest postoji braniteljska metalo-prerađivačka zadruga koja bi svojim proizvodima mogla biti zanimljiva trgovačkom lancu Pevec“, istaknuo je Varaždinac.

Poručio je kako su branitelji silom prilika morali otići u mirovinu, ali su i dalje radno aktivni te rad kroz zadruge je jedna psihosocijalna terapija, ne samo da se branitelji psihički osjećaju bolje, nego i poboljšavaju svoj socijalni status.