Projektom ‘ePIC’ omogućava se europskim građanima pristup hrvatskim javnim e-uslugama

U Kući Europe u srijedu, 16. svibnja, održano je prvo javno predstavljanje projekta ‘ePIC – Electronic Public Identification Croatia’, koji je financiran u okviru programa Instrument za povezivanje Europe (CEF).

Projektom će se omogućiti pristup i uporaba hrvatskih javnih e-usluga od strane državljana Europske unije i Europskoga gospodarskoga prostora putem proširene platforme e-Građani, korištenjem vlastitih nacionalnih vjerodajnica.

Nositelj projekta je Financijska agencija (FINA), a partneri na projektu su Ministarstvo uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstvo unutarnjih poslova i Narodne novine d.d.

Na predstavljanju projekta u ime FINA-e nazočne je pozdravila direktorica službe podrške razvoja poslovanja, Agneza Margetić- Crnčec, koja je i pojasnila Instrument za povezivanje Europe.

“CEF – Telecom je ključni instrument Europske unije koji podržava rast, zapošljavanje, konkurentnost na razini Europske unije, a u području telekoma pridonosi izgradnji europske digitalne infrastrukture kako bi se omogućila interakcija između zemalja Europske unije na razini javne uprave, odnono administracija, gospodarstva i na razini samih građana“, istaknula je Margetić- Crnčec.

Naglasila je kako prema procjenama Europske komisije 360 milijuna Europljana koristi internet u različite svrhe.

“Ovim projektom se nadograđuje hrvatski nacionalni identifikacijski sustav. To su hrvatska vrata za ulazak građana u digitalni svijet i ovim projektom kao nastavkom prethodnog koji smo ostvarili s Ministarstvom uprave otvaramo hrvatska vrata u digitalni svijet i ostalim građanima Europske unije. Time doprinosimo Strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta. Na taj način i Republlika Hrvatske daje svoj doprinos ne samo vlastitoj digitalizaciji, nego i digitalizaciji čitave Europe”, istaknula je Margetić- Crnčec.

Dodala je kako je ovo peti projekt FINE unutar CEF-a te se nada kako će FINA i ubuduće surađivati s hrvatskim institucijama, privatnog ili javnog sektora kako bi se pridonijelo izgradnji hrvatske digitalne infrastrukture, ali i one Europske unije.

Pomoćnica Ministra uprave Zrinka Burić je rekla kako Republika Hrvatska sustavno radi na stvaranju učinkovitog sustava koji ne koči i ne otežava privatne inicijative već učinkovito podupire njihovu realizaciju. Naglasila je kako pojednostavljenje pravila i brži rad javne uprave, transparentni sustav javne nabave, stavljanje u funkciju državne imovine i razvoj digitalnog društva su ključni za daljnji gospodarski razvoj.

“Modernizacija rada javne uprave na taj način podrazumijeva, da javna uprava treba biti brza, jednostavna i transparentna, što će se postići racionalizacijom zakonodavnog okvira te optimatizacijom i informatizacijom procesa. Informatizacijom javnih usluga Vlada planira digitalizirati procese javne uprave na način da se omogući jednostavnost i poveća dostupnost e-usluga građanima i poduzetnicima i tako osigura brzu i kvalitetnu uslugu, bez prilaganja dokumentacije koja je već u posjedu nekog tijela javne uprave“, pojasnila je pomoćnica ministra Burić.

Podsjetila je kako je Ministarstvo uprave još 2016 godine u suradnji s Financijskom agencijom okupilo u projektni konzorcij sedam hrvatskih institucija koje su prepoznale važnost pružanja svojih elektroničkih usluga i za građane iz EU, te u okviru Instrumenta za povezivanje Europe – CEF Ministarstvo je prijavilo eID projekt Omogućavanje pristupa hrvatskim javnim e-uslugama za građane iz Europske unije i Europskoga gospodarskoga prostora.

“Taj projekt je nadograđen središnji sustav za identifikaciju i autentifikaciju korisnika (NAIS) na javne elektroničke usluge u okviru e-Građani te je isti integriran s nacionalnim eIDAS čvorom.Projektu je svrha omogućavanje prihvata vjerodajnica državljana Europske unije i Europskog gospodarskog prostora prilikom pristupanja hrvatskim javnim elektroničkim uslugama te je zato uspostavljena nova pristupna točka za državljane EU s kojom je integrirano deset javnih e-usluga“, pojasnila je Burić.

Dodala je kako je 2017. prijavljen novi projek ePIC – Electronic Public Identification Croatia.

“Ovim projektom će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prilagoditi sustav za on-line podnošenje zahtjeva i izdavanje dozvola za gradnju i uporabu građevina, Ministarstvo pravosuđa usluge za on-line dobivanje izvadaka iz zemljišnih knjiga i podnošenje elektroničkog zahtjeva za otvaranje tvrtki u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture usluge e-Plovilo za kupovinu vinjeta, prijavu izmjena podataka u Registru brodova i Registru jahti, prijavu posade i registraciju tehničkog pregleda broda/jahte i uslugu e- Pomorac za online prijavu na ispite za pomorske profesije te prijavu na polaganje ispita za dobivanje dozvole za voditelja rekreacijskih plovila. Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova uslugu davanja suglasnosti roditelj-roditelju za izdavanje identifikacijske dokumentacije djeteta, a Narodne novine uslugu korištenja portala za javnu nabavu“, pojasnila je Burić značaj projekta.