Prosvjed medicinskih sestara i tehničara: Tko će njegovati građane ako svi odemo u inozemstvo?

U organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara u subotu,12 svibnja, u Zagrebu je održan mirni prosvjed.

Medicinske sestre i medicinski tehničari iz cijele Hrvatske, na Međunarodni dan sestrinstva prosvjedom su ukazali na probleme s kojima se susreću obavljajući poslove u svom zanimanju. Kao problemi su istaknuti nedostatak medicinskih sestara, sve veći odlazak medicinskih sestara u inozemstvo, neadekvatni uvjeti rada, najavljena privatizacija primarne zdravstvene zaštite.Stoga su prosvjednici zatražili bolje uvjete rada, vrijednovanje obrazovanja, bolju plaću, dignitet profesije.

Okupljanje prosvjednika započelo je na Glavnom kolodvoru, ispred spomenika kralja Tomislava, a prosvjedna povorka je prošla kroz središte grada do Trga sv. Marka. Prosvjednici su na svoje probleme upozorili transparentima s natpisima “Vratite nam dostojanstvo”, “Ne želimo svi otići iz Hrvatske”, “Dosta je štednje na medicinskim sestrama”, “Poboljšajte nam uvjete rada”, “Omogućite nam život dostojan čovjeka”, “Vratite mi moja prava i moje dostojanstvo”, “Stop privatizaciji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”…

“Danas je Međunarodni dan sestrinstva te želimo upozotiti javnost i našu Vladu da i mi postojimo u zdravstvu i da se na nas mora misliti. Medicinske sestre odlaze u inozemstvo, pitamo se tko će njegovati hrvatske bolesnike ako sve sestre odu u inozemstvo. Ovim prosvjedom želimo pokazati da nas se treba uvažavati, jer sutra će biti glasanje na izborima, a mi smo velika glasačka mašina“, rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara. Što se tiče neadekvatnih uvjeta rada, naglasila je kako samo jedna medicinska sestra radi s dvadeset pacijenata.

“Nigdje nas nema u uredbama, pravilnicima i statutima ustanova, želimo da se razina obrazovanja sestara prizna, da se napravi jedna Strategija potrebe ljudskih resursa u zdravstvu. U 21. smo stoljeću, u Europskoj uniji i zaslužili smo da se konačno poglede na medicinske sestre i tehničare. Oko 1200 sestara je otišlo u inozemstvo, a 900 je u Komori tražilo dokumentaciju za odlazak. U Hrvatskoj nedostaje od 8 do 12 tisuća medicinskih sestara”, istaknula je Prašnjak.

Osvrnula se i na najavljenu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite. Smatra kako bi to dovelo do nesigurnosti glede poštivanja kolektivnog ugovora koji se i sada dovoljno ne poštuje.

Podršku prosvjedu svojim dolaskom je dao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, koji smatra da taj provjed treba podržati svaki hrvatski građanin.

“Stanje u zdravstvu je uistinu teško i što se tiče liječnika i medicinskih sestara. Zdravstvo počiva na entuzijazmu i požrtvovnosti. Medicinske sestre su posebno gurnute u stranu na njih se ne gleda „punim okom“. Žene rade jako puno prekovremeno, u izuzetno teškim uvjetima. Prosvjedom sestre su ukazale na probleme i to bi trebao biti signal da svi damo podršku kako bi se stanje u zdravstvu poboljšalo“, istaknuo je Sever.

Jedna od prosvjednica, Nada Cindrić već 31 godinu radi kao medicinska sestra u Općoj bolnici Ogulin. Naglasila je kako su uvjeti rada u bolnici loši, a većinom radi stariji kadar medicinskih sestara.

“Voljela bih da imamo beneficirani radni staž, rad nam je naporan, izloženi smo stresu, ne zapošljava se nova radna snaga. Također i smo sami godinama kupovali uniformu, zadnju godinu nam je kupljena uniforma od bolnice, a nemamo plaćeni obrok. Uvjeti su nam dobri jedino što smo na toplom i suhom, a sve ostalo nam je loše. Pridružila sam se prosvjedu jer želim da imamo beneficirani radni staž, da nam se plati višak sati. Želim da ne odlazimo iz Hrvatske i da se primi novi kadar koji će nas zamijeniti“ rekla se medicinska sestra iz Ogulina. Svoje mišljenje o položaju medicinskih sestara i medicinskih tehničara iznijeli su i drugi prosvjednici.

Darko Kranjčec kao medicinski tehničar radi 32 godine u Općoj bolnici Varaždin, a sudionik je i Domovinskog rata.

“U neku ruku su uvjeti rada u bolnici zadovoljavajući,ali nam puno nedostaje osoblja pa nam postaje sve teže raditi. Plaće su nam male. Malo nam se poboljšaju uvjeti, ali nedostaje novaca za medicinsku aparaturu pa i za nas osoblje. Kadar nam je sve stariji, ići će i na bolovanja te će biti sve teže odraditi posao. Osim medicinskih sestara u inozemstvo odlaze i medicinski tehničari, a među njima odlazi idući tjedan i jedan kolega”, rekao je Kranjčec.

Medicinska sestra Kliničke bolnice Sveti Duh Gorana Aralica je istaknula kako bi u toj bolnici uvjeti rada trebali biti bolji.

“Kvaliteta našeg rada je izvrsna, ali plaće bi trebale biti veće. Također bi se trebala poboljšati situacija vezana za potrošni materijal i sve ono što će nam omogućiti bolji rad s pacijentima“, istaknula je Aralica.

Na uvjete rada u Općoj bolnici Zadar požalila se medicinska sestra Anđelka Maruna.

“Bolnica je limitirana što se tiče materijala za rada i osoblja. Trebaju nam medicinske sestre, ali se slabo zapošljava novi kadar. Puno nam je kolegica na bolovanju,jer se radi o starijem kadru. Traži se vrhunska usluga, a pacijentima ne možemo pružiti sve što možemo, želimo i hoćemo, plaće su nam male. Tko može odlati iz Hrvatske, standardna hrvatska situacija“, rekla je medicinska sestra iz Zadra.