U IME PRIRODE Zavirite u čaroban svijet ptica objektivom Maje Kraljik

Zadaća Zakona o zaštiti prirode je očuvati te obnoviti bioraznolikost divljih vrsta i njihovih staništa u Republici Hrvatskoj. Spomenutim zakonom se nastoji očuvati krajobraznu (geo)raznolikost u stanju prirodne ravnoteže i usklađenih odnosa s ljudskim djelovanjem. Upravo je čovjek jedan od prijetećih faktora ugroze flore i faune, počevši od ekološkog onečišćenja i urbanizacije pa do krivolova.

Hrvatska je zemlja koja se nalazi na takozvanom Jadranskom seobenom putu. Veliki broj ptica ne stigne od polazišne točke A do krajnje točke B upravo zbog krivolovaca, a kojih ima i u Hrvatskoj, unatoč propisanim i prilično visokim novčanim kaznama. Prema procjenama s kojima raspolažemo, na području Jadranskog selidbenog puta 200.000 lovaca i krivolovaca godišnje odstrijeli dva milijuna ptica.

No, u Hrvatskoj postoje organizacije i pojedinci koji su na razne načine uključeni u zaštitu i očuvanje prirode i životinja. Tu možemo svrstati i fotografe, posebno miroljubive “lovce na ptice” kojima je jedino “oružje” bezopasni fotoaparat. Njihova zadaća nije krivolov, niti je to narušavanje prirodnih nastambi. Upravo suprotno, uloga im je prikazati krhkost i ljepotu tih malih pernatih bića kroz fotografiju. Njihove “duge cijevi” teleobjektiva bilježe svu raskoš divljeg svijeta. Jedna od tih fotografkinja je i Maja Kraljik, koja nam je ustupila nekoliko svojih radova kako bi na trenutak zavirili u čarobni svijet ptica i drugih životinja koje žive na ovim područjima.

Uživajte… 🙂

NAPOMENA: Fotografije u članku strogo su zaštićene Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, te kao takve nisu dopuštene za daljnju distribuciju bez izričitog dopuštenja autora.