Kakav to znak pokazuju papa Franjo i kardinal Tagle?

Posljednjih se dana na Internetu vodi rasprava zbog prizora pape Franje i nadbiskupa Manile, kardinala Luisa Antonia Taglea, koji pokazuju znak zabilježen na ovoj i drugim fotografijama.

“Papa pokazuje sotonistički znak”, samo je jedan od brojnih komentara koji Papu stavljaju kontekst teorije zavjere, piše portal Bitno.net.

No, kako objašnjava navedeni portal, istina je potpuno drugačija. Papa Franjo i filipinski kardinal na ovoj fotografiji ne pokazuju “đavolji znak”, gestu koja je jako popularna među ljubiteljima heavy metala i povezuje se i sa sotonističkim sektama, nego poručuju gluhonijemim osobama koji su došli na susret s njima kako ih – vole.

Riječ je dakle o znaku koji je nastao u Sjedinjenim Državama, kao dio američkog znakovnog jezika za gluhonijeme, koji se iz Sjeverne Amerike proširio i na druge krajeve svijeta – među ostalim i na jugoistočnu Aziju, regiju kojoj pripadaju i Filipini. Znak predstavlja tri slova – I, L i Y koja su početna slova fraze I Love You (Volim te), te je bio upućen filipinskoj obitelji Cruz koja je svjedočila o svom kršćanskom životu pred Papom i čiji su članovi (roditelji i petoro djece) gluhi.

Oni koji su požurili s teorijama zavjere zaboravili su kako je “đavolji znak” zapravo gesta koja se radi drugačije. Kod nje je palac spojen sa dva srednja prsta.