Plenkovićev poraz ili odlično smišljena taktika za sljedeće izbore u Zagrebu?

Kada govorimo o lokalnim izborima i poziciji Hrvatske demokratske zajednice u glavnome gradu Republike Hrvatske, onda je jasno kako tu HDZ godinama ne stoji dobro na ljestvici favoriziranih političkih figura. Upravo iz toga razloga, nemali broj članova stranke ostao je iznenađen odabirom vrhuške stranke da njihov kandidat u utrci za mjesto gradonačelnika Zagreba bude odbjegli Drago Prgomet. Ostaje nejasno zbog čega baš on, pogotovo jer se unaprijed znalo kako bi Bruna Esih mogla postići daleko bolji rezultat kao neovisna kandidatkinja od Prgometa.

No, je li to sve iscenirano planski kao jedan dugoročni projekt HDZ-a? Kako duh Milana Bandića još uvijek ‘živi’ u njegovom dvorištu za pretpostaviti je bilo da će u najmanju ruku dosadašnji gradonačelnik smoći snage za odlazak u drugi krug, a prema svemu sudeći još uvijek je u stanju osvojiti novi mandat.

Znaju dobro u HDZ-u kako tu ne stoje najbolje, pa je moguće da je HDZ krenuo u projekt osnaživanja stranke u Zagrebu ‘zaobilaznim putem’, a ove su izbore iskoristili da se ‘revanširaju’ Dragi Prgometu za njegove stranačke prebjege i tajne sastanke kojih se prilično nakupio. Jasno je kako je lošim izbornim rezultatom u Zagrebu Drago Prgomet postao ‘politički pokojnik’.

Bez obzira na neke ‘nesuglasice’ HDZ-a, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, kojekakvih predstavi za javnost u prošlosti smo se nagledali. Upravo stoga ‘živi’ teorija kako je HDZ poslije Bandića zapravo dobio najviše od svih u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika. Jednim udarcem HDZ se ‘riješio’ Drage Prgometa na njima sladak način, jer politički poraz je teško probavljiv svakome tko se upusti u političku avanturu, dok je s druge strane dobio biračko tijelo preko nešto desnijih birača i sve to bez da netko HDZ direktno optužuje da je ‘skroz desna stranka’. Na kraju krajeva, ako se Prgomet ‘vratio’ preko noći, zašto se to ne bi dogodilo s Esih i Hasanbegovićem kada se za time pokaže najbolja prilika?

Sve ovo ‘drži vodu’, no pitanje ostaje je li doista tako, ili je Andrej Plenković odigrao krivu kartu? Nekako čisto sumnjam da bi jedna stranka kao što je HDZ tako nešto sebi dopustila. Odgovore bi mogli dobiti na sljedećim izborima za zagrebačkoga gradonačelnika, do tada nam slijedi itekako zanimljiv drugi krug.