Zagovornik GMO tehnologije promijenio svoje mišljenje

Pogrešna je čitava paradigma genetskog modificiranja koje se koristi u GM tehnologiji.

Kako raste broj istraživanja koja pokazuju kako je genetski modificirana hrana opasna po ljudsko zdravlje i okoliš, tako raste i broj znanstvenika koji otvoreno govore protiv tehnologije genetskog modificiranja organizama. Nedavno im se pridružio i dr. Thierry Vrain, koji je počeo progovarati o opasnostima GM tehnologije.

Dr. Vrain je bivši znanstvenik Odjela za poljoprivredu i poljoprivrednu hranu (AAFC), regulatornog odjela kanadske vlade, a u sklopu svog posla je redovno komunicirao s kanadskom javnošću i ostalim zainteresiranim stranama uvjeravajući ih u sigurnost genetski modificiranih usjeva i hrane. Vrain je 10 godina nakon svog umirovljenja promijenio svoje mišljenje:

‘U posljednjih 10 godina moje stajalište se promijenilo. Počeo sam zamijećivati veliki broj objavljenih istraživanja koja dolaze iz Europe, neka od njih iz prestižnih laboratorija i objavljena u prestižnim znanstvenim časopisima, koja su dovodila u pitanje učinak i sigurnost genetski modificirane hrane. Opovrgavam tvrdnje biotehnoloških kompanija kako genetski modificirani usjevi imaju veće prinose, kako su za njih potrebne manje količine pesticida, kako ne utječu na okoliš, te kako, naravno, nema opasnosti od konzumacije genetski modificirane hrane.’

Istraživanja koja provodi Monsanto očekivano dovode do zaključka kako su genetski modificirani usjevi i hrana neškodljivi po okoliš i ljudsko zdravlje. Naručuju ih zainteresirane strane koje žele upravo takve rezultate, no istraživanja objektivnih znanstvenika često sadrže neke druge zaključke. Vrain smatra kako bi trebali ozbiljno shvatiti takva istraživanja i zahtijevati od naših vlada ponavljanje tih istraživanja, a ne uzimati zdravo za gotovo tvrdnje biotehnoloških divova poput Monsanta.

‘Bt kukuruz i soja su sada posvuda u našem okolišu, a registrirani su kao insekticidi. No da li su ovakve insekticidne biljke regulirane, da li su testirane kako bi se ustanovilo jesu li neškodljive? Svakako nisu od strane odgovornih saveznih regulatornih agencija za hranu, ni u Kanadi, niti u SAD-u’, tvrdi Vrain.

Dugoročna istraživanja o konzumaciji genetski modificirane hrane jednostavno ne postoje. Postoje, doduše, istraživanja na štakorima koja sugeriraju katastrofalne posljedice, kod kojih su ugibale životinje koje su hranjene genetski modificiranom hranom.

Vrain smatra kako je pogrešna čitava paradigma genetskog modificiranja koje se koristi u GM tehnologiji, jer ‘genetsko modificiranje traje 40 godina. Temeljeno je na na naivnom shvaćanju genoma i 70 godina staroj hipotezi kako jedan gen proizvodi jedan protein. Projekt ljudskog genoma, dovršen 2002. godine, je dokazao kako je ta hipoteza pogrešna.’

Ivan Novak

Izvor: naturalsociety.com