Abortus – zločin ili pravo?

Colorado je prva američka država koja je legalizirala abortus. Danas, predstavnik Colorada Steve Humphrey želi u toj državi abortus proglasiti zločinom.

”Moja kampanja se zalagala za život, a ovo pitanje je važno mojim biračima. Ovo ne bi trebalo biti iznenađujuće. Moji birači, koje ja predstavljam, imaju snažna mišljenja o ovom pitanju. Shvaćam da je to osjetljivo pitanje ali kada govorimo o zaštiti ljudskog života to je rasprava koju moramo imati”, rekao je Humphery, sponzor HB 1133 zakona o zabrani pobačaja.

Zakon namjerava kažnjavati abortus kao zločin, čak i u slučaju silovanja ili incesta, a mogao bi rezultirati uhićenjem liječnika. Kazna je minimalno 4 godine do 12 godina kazne. I dok Karen Middleton iz NARAL Za-Izbor Colorado tvrdi da je ovaj zakon uvreda ženama i liječnicima Colorada, na scenu je istupila odvjetnica Lila Rose.

U CNN-ovoj emisiji ‘Crossfire’, Sally Kohn je pustila snimku na kojoj Rose govori da ‘abortus dodaje više nasilja tom nasilnom činu (silovanja)’. Kohn je zatim pitala Rose treba li silovana žena roditi silovateljevo dijete, no ona nije dala direktan odgovor.

”Kada je žena silovana, to je strašna nepravda. Silovatelj treba biti izložen najstrožem zakonu, snositi odgovornost i podnijeti kaznu. Žena treba iscjeljenje i potporu zajednice. No, pobačaj ne poništava silovanje. Samo dodaje nasilje na nasilje”, rekla je Rose.

”Nije li divno što živimo u zemlji u kojoj Lila Rose može odlučiti roditi dijete silovatelja, a njezina verzija morala zapravo ne diktira što ja mogu odlučiti učiniti u tom trenutku”, rekla je predsjednica NARAL-a, Ilyse Hogue kao odgovor na izjavu koju je dala Rose.

Ružica Knezović Prlić / opposingviews.com